Erişilebilirlik

Almanya Terörle Mücadele Önlemlerini Artırıyor


11 Eylül saldırılarından sonra Batı Avrupa ülkelerinde terör korkusu başlamıştı. Aradan geçen beş yılda terörün Avrupa’yı da hedef alabileceği özellikle İstanbul, Londra ve Madrid saldırılarıyla kanıtlandı. Geçen yıl bir trene yerleştirilen bombaların son anda bulunduğu Almanya’da, 2007 tehlikeli yıl ilan edildi.

Almanya’daki güvenlik birimleri, ülkeye yönelik terör eylemleri tehlikesini en yüksek oranda görüyorlar. Alman Polis Sendikası Başkanı Konrad Freiberg’e göre, radikal İslamcı terör tehlikesi Almanya’nın 1945 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi iç politik tehdit olma boyutuna ulaştı. Sözkonusu terör tehtidinin Almanya’nın 1970li yıllarda tanıştığı‚ 'Kızıl Ordu Fraksiyonu’ adlı terör örgütünden çok daha değişik algılanması gerektiğini belirten sendika başkanı, Almanya’nın daha çok uzun bir süre radikal İslamcı terörle mücadele etmek zorunda kalacağı görüşünde. ABD’deki Federal Soruşturma Dairesi FBI gibi bir görev üstlenen Federal Kriminal Dairesi başkanı Zierke ise Almanya’da sadece geçen yıl, bir trene planlananla birlikte, altı büyük çapta terör eyleminin engellendiğini, panik çıkmaması için bu olayların kamuoyuna büyütülmeden aktarıldığını açıkladı.

Gerçi yetkililer şu an için somut bir uyarı yada tehdit olup, olmadığı sorusunu 'Hayır, kesin bir veri yok’ şeklinde yanıtlıyorlar, ancak bu bile kamuoyunun keyfinin kaçmasına yetiyor. Nitekim Alman Televizyonu’nun yaptırdığı bir anketin sonuçlarına göre, halkın yüzde 69’u terör saldırısı korkusu taşıyor. Peki somut bir ihbar yada eylem hazırlığı olmamasına rağmen Alman yetkililer bu çıkışlarını nasıl gerekçelendiriyorlar?

Hem Federal Kriminal Daire hem de Polis Sendikası başkanları Almanya'da şiddete hazır olan radikal dincilerin sayısının arttığını ve bu kişileri sürekli bir şekilde izlemelerinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Bu bağlamda Federal hükümet ile eyalet hükümetleri arasında terörle mücadele için bilgi bankası kurulması anlaşmasını büyük başarı olarak nitelendiren Başbakan Merkel ise, 2009 yılına kadar teröre karşı alınacak önlemler için 120 milyon Euro harcanacağını açıkladı.

Uzmanlara göre terörist eylemlerin Almanya’da da gerçekleşme ihtimalinin artmasına bir neden de ülkenin Afganistan, Irak ve özellikle Ortadoğu’da artan askeri angajmanı. Adı açıklanmayan bir yetkili, Ortadoğu menşeli terör örgütlerinin Almanya’da eylem yapabilecek sempatizanları bulunduğunu öne sürdü. Ülkedeki radikal İslamcı sayısı ise güvenlik birimlerine göre 30 bin civarında. Almanya’da toplam 4 milyon Müslüman yaşıyor. Avrupa Parlementosu milletvekili Cem Özdemir bu konuya genelleştirme yapmadan ve nesnel yaklaşmanın daha sağlıklı olacağını ifade ediyor.

Bu arada Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Anayasa’nın değiştirilerek, teröristler tarafından yolcu uçağı kaçırılması durumunda düşürülmesinin olası kılınmasını talep etti. Schäuble, böyle bir durumun ‘tıpkı ulusal savunma hali’ gibi görülmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG