Erişilebilirlik

Meclis Gündeminde Irak


Irak'taki gelişmeler, Türkiye'de gündemdeki öncelikli konu olma özelliğini koruyor. Bakanlar Kurulu’nda Irak ile ilgili gelişmelerin masaya yatırılmasının ardından Devlet Bakanı Abdüllatif Şener hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Irak ile ilgili genel görüşme yapılması için önerge vereceklerini açıkladı. Bu arada Ankara’da Iraklı Şii ve Sünni siyasetçilerin katılımıyla Kerkük’ün geleceği tartışıldı. Iraklı Kürt siyasetçilerin davet edilmediği toplantıda Kerkük’ün bir Irak kenti olduğu görüşü ön plana çıktı. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği ise toplantıya bir mesaj göndererek konferansı tasvip etmedikleri ve bunu bir müdahale olarak algıladıklarını duyurdu.

Irak’taki gelişmeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Amerika Başkanı Bush’un geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni Irak planı görüşüldü ve PKK’yla mücadele ile Kerkük’teki gelişmeler masaya yatırıldı. Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak genel görüşme yapılabilmesi için Adalet ve Kalkınma Partisi Grup yönetimince önerge verileceğini açıkladı. Genel görüşmenin bu hafta yapılmasının uygun olacağını söyleyen Şener, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de bilgi vereceğini kaydetti. Genel görüşmede Kerkük konusunun da gündeme geleceğini ifade eden Şener Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Irak’a müdahale için meclisten yetki istenmesi önerisi konusunda herhangi bir kararın sözkonusu olmadığını söyledi.

Bu arada Ankara Kerkük konulu bir konferansa evsahipliği yaptı. Global Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya Irak’tan çok sayıda Sünni ve Şii siyasetçi katıldı. Toplantıya Iraklı Kürt siyasetçiler davet edilmezken konferansı düzenleyenlerin talebi üzerine Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, konuyla ilgili görüşlerine yer verdikleri bir mesaj gönderdi. Mesajda Kerkük sorununun Irak Anayasası’nın öngördüğü temelde çözüleceği belirtilirken Kürdistan bölgesinin tüm halkı ve partilerinin Ankara’daki toplantıyı bir müdahale olarak gördüğü ve tasvip etmediği belirtildi.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Orman da toplantı ile Irak’ın içişlerine karışıldığını söyleyerek tepki gösterdi. Toplantıya katılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Danışmanı Hüseyin Avni, Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak, Irak Fazilet Partisi Milletvekili Kerim Muhsin El Yakubi ve Irak İslam Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Osman birer konuşma yaptılar. Iraklı siyasetçiler Kerkük’ün Kürt değil bir Irak kenti olduğuna vurgu yaptılar ve referandum yapılması halinde buna tüm Iraklıların katılması gerektiğini ifade ettiler. Hamit El Mutlak, Kerkük’te olası bir oldu bittinin ardından Türkiye’nin bölgeye muhtemel bir müdahalesine soğuk baktıklarının da altını çizdi.

Konferansın bir bölümünde oturum başkanı olan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Onur Öymen ise Türkiye’nin Irak'ın yer altı zenginlikleriyle değil yerin üzerindeki insani servetle ilgilendiğini söyledi. Irak petrollerinin yüzde 40'ının Kerkük’te yer aldığını hatırlatan Öymen, Irak'ta doğrudan menfaati olmayan bir Birleşmiş Milletler Barış Gücünün bölgeye yerleşmesi gerektiğini kaydetti. Bu arada konferansta idam edilen Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin nedeniyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak’ın Saddam Hüseyin için “Allah rahmet eylesin” demesi üzerine bazı katılımcılar tepki gösterdi.


XS
SM
MD
LG