Erişilebilirlik

Türkiye Kudüs'e 'Teknik Ekip' Yollayacak


İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarete Haremüşşerif’te yapılan inşaat çalışmaları damgasını vurdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haremüşşerif’te yapılan kazı çalışmalarının Mescid-i Aksa’ya zarar verip vermediğinin tespiti için Türk heyeti gönderme talebine Olmert’in olumlu yanıt verdiğini açıkladı. Olmert ise bu konuda saklayacakları bir şey olmadığını söyledi ve Türk heyetinin incelemeleri için gerekli işbirliğini oraya koyacaklarını aktardı.

Hamas’ın Ankara ziyareti ile gerilen Türk–İsrail ilişkilerine şimdi de Haremüşşerif’teki inşaat damgasını vuruyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da ağırladığı İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaklaşık iki saat süren başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi. Bu nedenle iki liderin ortak basın toplantısı öngörülenden ancak 45 dakika sonra gerçekleştirilebildi. Erdoğan “çok geniş, detaylı ve verimli” olarak tanımladığı görüşmede Yahudi karşıtlığının bir “insanlık suçu” olduğu üzerinde durduklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan, Haremüşşerif’teki inşaat olayını Olmert ile ayrıntılı bir biçimde görüştüğünü aktarırken, Olmert’in kendisine inşaata ilişkin gösterdiği fotoğrafları tatminkar bulmadığını açıkladı. Erdoğan bunun üzerine inşaatın Mescidi Aksa’ya zarar verip vermediğinin tespiti için bir teknik heyet gönderme isteğini aktardığını ve Olmert’in buna olumlu yanıt verdiğini duyurdu. Başbakan Erdoğan, heyetin incelemeleri sonucunda zarar verilmediğinin tespit edilmesi halinde bu yönde açıklama yapacağını da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Olmert ise konunun “uluslararası medya tarafından abartıldığını" söyledi. Ehud Olmert, saklanacak birşeylerinin bulunmadığını, işbirliği yapmaya hazır olduklarını ve Türkiye’den gönderilecek heyeti kabul edeceklerini kaydetti. Olmert ayrıca, “dost ve ortak” olarak nitelendirdiği Türkiye’nin fikirlerinden ve katkılarından yararlanacaklarını bildirdi. Bu arada Başbakan Erdoğan, Suriye’ye yaptığı son seyahat sırasında Devlet Başkanı Esad’ta olumlu bir yaklaşım gördüğünü belirtti ve Olmert ile yaptığı görüşmeden sonra Suriye nezdindeki çalışmalarını arttıracağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG