Erişilebilirlik

'Tüm Başlıklarda Çalışmaya Devam'


Türkiye – Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’nin 22. toplantısı Brüksel’de yapıldı. Toplantıda Türk tarafını temsil eden sivil toplum örgütlerinin ortak mesajını Avrupa Birliği’nin Aralık 2006’da aldığı 8 müzakere başlığının askıya alınması yönündeki karardan duyulan hayal kırıklığı oluşturdu.

Bu hayal kırıklığını paylaşan ve vurgulayanlar arasında Başmüzakereci Ali Babacan da vardı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin tutumuna rağmen süreçte ilerleme yönündeki kararlılığını koruduğunu belirten Babacan, Birlik içindeki siyasi iklim uygun olduğunda müzakere başlıklarının resmi olarak açılıp kapatılmasının engelsiz gerçekleştirilebileceğini söyledi. İster açılsın ister açılmasın bütün müzakere başlıklarında çalışmaların sürdürüleceği ve belirlenen öncelikler doğrultusunda reformların devam ettirileceği de Babacan’ın mesajları arasında yer aldı.

“Yaşanacak gelişmeler bazen sabrımızı, direncimizi test edici olacaktır, fakat buna hazırlıklıyız,” diyen Babacan süreçte yaşanan aksamalarda Avrupa Birliği’nin önemli iç sorunlarının da rol oynadığını ifade etti. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin Fas’tan Endonezya’ya, Ukrayna’dan Sudan’a kadar geniş bir coğrafyada pek çok ülke tarafından yakından izlendiğini belirten Babacan, “Türkiye’nin demokrasi, laiklik ve İslam’ı bir araya getiren eşsiz bir ülke olması dikkat çekiyor. Türkiye’nin katılımı bu büyük barış projesinde çok önemli bir adım olacaktır,” dedi.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Almanya adına konuşan Oliver Rentschler de ilişkilerde güven ortamının oluşturulup müzakerelerin tekrar rayına oturtulmasının önemine dikkat çekti. 2007’nin başından bu yana Türkiye’ye üçü müzakere daveti, üçü de açılış kriterleriyle ilgili olmak üzere altı başlıkla ilgili mektup gönderildiğini söyleyen Alman diplomat, işletme ve sanayi politikası başlığında Komisyon’un yakında Avrupa Birliği’nin ortak müzakere pozisyonuyla ilgili çalışmasını iletmesini beklediklerini söyledi.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişleme Genel Müdürlüğü Direktör Yardımcısı Jan Truszynski de müzakere sürecinin devam ettiğini vurgulayarak, Haziran ayı sonuna kadar dört başlığın daha açılmasını mümkün gördüklerini ifade etti.

Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Şemsi Bayraktar ise son dönemde en önemli sıkıntı kaynaklarından biri olan vize sorununa değindi. Bu konuda somut gelişme olmamasından yakınan Bayraktar, Avrupa Birliği’nin tahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG