Erişilebilirlik

İran Ankara'dan Yardım İstedi


İran eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgari’nin bulunması için Ankara’dan yardım istedi. Dışişleri Bakanlığı İran’a konunun ‘adi bir suç’ olarak görüldüğü, en son 7 Şubat’ta İstanbul’da görülen Asgari’nin bulunması için Türk emniyet birimlerinin devrede olduğu yanıtı verdi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçher Mottaki son olarak 7 Şubat’ta İstanbul’da bir otelde görülen Asgari’nin bulunması için Türkiye’den yardım istediklerini resmi bir ziyaret için Tahran’da bulunan Çad Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından açıkladı. Mottaki açıklamasında, İran Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin konuyu takip etmek üzere Ankara’ya gönderildiğini de dile getirdi ve Türk yetkililerden Asgari’nin durumuna ilişkin açıklama beklediklerini duyurdu.

Mottaki’nin bu açıklamasının ardından Tahran-Ankara diyaloğu da hız kazandı. Türk Dışişleri Bakanlığı Tahran’a, Asgari’nin kaybolmasının ‘adi’ bir olay olduğu ve konuyla İçişleri Bakanlığı’nın ilgilendiği bilgisini verdi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Asgari’nin kaybolmasının Tahran’la Türkiye arasında özel bir sorun varmış gibi değerlendirilmemesi gerektiğini belirtirken, Asgari’nin durumunun en kısa zamanda öğrenileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan sürekli bilgi almaya çalışan İran’ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ise Asgari’nin bulunmasının kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Aynı yetkililer, Asgari’nin emekli bir devlet görevlisi olduğunu belirtirken, Asgari’nin son olarak İstanbul’a neden geldiğine ilişkin açıklama yapmaktan kaçınıyor. Büyükelçilikte konuyu yakın takibe alan diplomatlar, Türk emniyetinin istedikleri takdirde Asgari’nin son durumuna geciktirmeden netlik kazandıracağına inanıyor.

63 yaşındaki Ali Rıza Asgari’nin, İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili bilgi sahibi olabileceği iddia ediliyor. Asgari’nin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ve İsrail Gizli Servisi MOSSAD tarafından kaçırılmış olabileceği de ileri sürülüyor.

XS
SM
MD
LG