Erişilebilirlik

Dünya Piyasalarını Bu Kez Wall Street Vurdu


Amerikan borsalarındaki düşüşün ardından, Asya ve Avrupa borsalarında da düşüşler yaşanıyor. Londra, Paris ve Frankfurt’taki endeksler, yüzde 1 buçuk oranında değer kaybetmiş bulunuyor.

Japon Nikkei endeksi yüzde 3; Hong Kong endeksi de yüzde 2 buçuk oranında geriledi.

Dün gayrimenkul piyasaları konusunda bir raporun yayınlanması üzerine, Amerikan borsalarında düşüş yaşandı. Rapora göre, Amerika’da ev satın alırken kullanılan mortgage kredisini ödeyemeyenlerin sayısı artıyor. Bu da ekonomide yavaşlamanın belirtisi olarak kabul ediliyor. Dün, Dow Jones endeksi yüzde 2 oranında değer kaybetti.

Konut Sektöründe Son Bir Yıldır Gerileme Var

Amerika’da son yıllarda büyük ilerleme gösteren konut sektörü bir yıldır geriliyor. Washington’da dün düzenlenen bir ekonomik toplantıda ev fiyatlarındaki düşüşün devam edeceği tahmininde bulunuldu. Konut piyasasındaki düşüş ve beklentilerin, borsanın dün yılın ikinci büyük düşüşünü kaydetmesinde etkili olduğu yönünde yorumlar yapılıyor.

Boston’daki Global Insight adlı ekonomik tahminleriyle ünlü şirketin iki uzmanı, Amerika’da emlak piyasasındaki durgunluğun devam edeceğini, bu sektörün henüz dibe vurup yükselme eğilimine geçemediğini söyledi. Şirket yetkililerinden Brian Bethune, İş Ekonomisi Ulusal Birliği’nin toplantısında yaptığı konuşmada, zayıf konut piyasasının ekonomik büyümeyi de tehdit ettiğini bildirdi:

"En iyimser tahminler bile, konut sektörünün ekonomik büyümeyi aşağı çekeceğini gösteriyor."

Aynı şirketin emlak piyasası uzmanı James Diffley de Amerika’da en güçlü emlak piyasasına sahip California’da bile ev fiyatlarında bu yıl yüzde 16’lık gerileme beklendiğine işaret etti:

"Ev fiyatlarında yüzde 10’un üzerinde düşüş beklenen diğer eyaletler, Arizona, Hawai, Florida, Massachusettes, Nevada, New Jersey ve Virginia’nın kuzey kesimleri olarak ortaya çıkıyor. Buralarda yüzde 10 ila 12 arasında fiyat düşüşü bekleniyor."

Konut fiyatlarında birkaç yıl devam eden yüzde 10’ların üzerindeki artış, 2006 yılında durmuş ve bundan sonrada gerileme başlamıştı. Yeni konut inşaat ruhsatları da son 11 aydır geriliyor.

Konut fiyatlarındaki gerileme, Amerikan mortgage kredilerine uygulanan faizlerindeki düşüşe paralel gidiyor. Son beş yılda bankaların elverişli mortgage faizi sunmaları, alım gücü olmayanları da konut almaya özendirdi. Bu düşük faizden yararlanarak ev alanların yüzde 13’ü bugün aylık ödemelerini yapamıyor. Ödeme yapamayanların konutları da haciz aracılığıyla satılıyor. Günümüzde düşük faizle ev alanların yüzde 13’ünün evleri haciz yoluyla satılıyor.

Mortgage kesimindeki bu sorunlar ve konut fiyatlarındaki düşüş dün New York Borsası’nın 240 puan düşmesine yol açtı. Ayrıca Amerikan Doları da geriledi.

Bir çok mali gözlemci konut piyasasının zayıf olmasına rağmen ekonominin bu yıl durgunluğa düşmeyeceği tahmininde bulunuyor.

Merkez Bankası yüzde 2 ila 2 buçukluk bir büyüme beklediğini açıkladı. Ancak şirketleri inceleyen ekonomistler, bu kadar iyimser değil.

XS
SM
MD
LG