Erişilebilirlik

Türkiye, Hanover Sanayi Fuarı'nda


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hannover Fuarı'nın açılış törenine katılmak üzere Almanya'da.

Bu yıl Türkiye'nin, "Ortak Ülke" olduğu Hanover Fuarı'nın açılışı için Almanya’ya iki günlük bir ziyaret yapan Erdoğan, ilk günkü programı kapsamında bulunduğu tüm mekanlarda Türkiye'de yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi konusundaki sorularla karşı karşıya kaldı, ancak Başbakan kendi adaylığı ya da başka bir isim konusunda somut bir açıklama yapmadı.

Başbakan Erdoğan, Almanya ziyaretinin başlangıcında Pazar günü ilk olarak Avrupalı Türk Demokratlar Birliği adlı, AKP’ye yakın bir örgütün düzenlediği etkinlikte vatandaşlarla biraraya geldi. Buradaki konuşmasında Almanya’da ve diğer ülkelerde yaşayan Türkleri, kendi kültürel değerlerinin kaybetmeden bulundukları toplumlara uyum göstermeye çağıran Erdoğan, konuşmasının diğer bölümünde Türkiye’deki icraatlarından bahsetti. Son olarak Cumhurbaşkanlığı konusunu da değinen Başbakan, derdinini makam değil, vatan için yaptıkları olduğunu savunarak, ‘Musalla taşına konduktan sonra cumhurbaşkanlığı veya başbakanlığın hükmü yok. Baki kalan bu kubbede hoş bir sada'dır’ dedi.

Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir saate yakın süren bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Zirveden sonra basınla buluşan iki lider görüşmeyi değerlendirerek, soruları yanıtladı. Merkel, ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan müzakerelerinin ve Almanya’daki Türklerin sorunlarının ele alındığını belirtirken, Türkiye’nin AB’nin 50’nci kuruluş yılı kutlamalarına davet edilmemesi ile ilgili olarak Erdoğan’ın dile getirdiği rahatsızlığını berteraf edildiğini söyledi, kutlama programının kendisi değil, 2006 Mayıs’ın da AB yetkilileri tarafından yapıldığını açıkladı.

Merkel, Türkiye ile müzakerelerin planlandığı gibi devam ettiğini ve büyük bir olasılıkla Haziran ayında iki faslın daha açılacağını söyledi. Türk işadamlarına yönelik vize kolaylığı konusunu da ele aldıklarını bildiren Merkel, Schengen Vizesi kapsamında daha basit ve kolaylaştırıcı bir düzenleme yapacaklarını da duyurdu.

Erdoğan da 50’nci yıl kutlamalarında bulunmayı arzu ettiklerini ve bu konuyu Merkel’e aktardığını anlattıktan sonra, Türkiye’nin AB’ye en iyi ve hızlı bir şekilde hazırlandığını, ekonomisin birçok yeni AB üyesinden daha iyi olduğunu, o yüzden müzakelerde temponun daha hızlı olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bir gazetecinin ‘Merkel’i bundan sonra Türkiye’de Cumhurbaşkanı olarak mı karşılayacaksınız’ sorusuna Erdoğan, ‘Önemli olan Merkel’in gelmesidir’ şeklinde cevap verdi.

İki Başbakan daha sonra dünyanın önde gelen sanayi fuarlarından biri olan ve bu yıl Türkiye’nin partner ülke olarak seçildiği Hannover Fuarı'nın resmi açılışını gerçekleştirdi.

Burada yapılan konuşmalarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ağırlıklı olarak vurgulandı. Perşembe gününe dek sürecek fuarda Türkiye 300 firma ile temsil ediliyor. Başbakan Erdoğan, bugün (Pazartesi) ise Merkel ile birlikte Türk-Alman İş Zirvesi'ne katılarak bir açılış konuşması yapacak, ardından Merkel’le birlikte fuarı gezecek olan Başbakan öğle saatlerinde Ankara’ya dönecek.

XS
SM
MD
LG