Erişilebilirlik

Üniversite Kampüsünde Toplu Cinayet


Amerika’da bir üniversitede silahlı bir saldırgan 32 kişiyi öldürdü, 15 kişiyi de yaraladı. Polis Virginia Teknik Üniversitesi’ndeki olayda, kimliğini henüz açıklamadığı kişinin, bir öğrenci yurdunda iki kişiyi öldürdükten iki saat sonra sınıfların bulunduğu diğer bir binada ateş açarak 30 kişiyi daha öldürdüğünü açıkladı.

Ateş açılan sınıflarda bulunan bir öğrenci, saldırganın sıraların altına saklanmaya çalışan öğrencilere ateşe devam ettiğini söyledi. Bazı öğrencilerin pencerelerden aşağı atladıkları görüldü.

Saldırgan en son olarak da kendisini öldürdü. Polis üzerinden kimlik çıkmayan bu kişinin kimliğini ve amacını belirlemeye çalışıyor.

Rektör Charles Steeger, üniversitenin olağanüstü boyutlarda bir trajedinin dehşetini yaşadığını ve derslerin iki gün tatil edildiğini söyledi.

Polis, üniversite kampüsünde saatlerce ikinci bir silahlı kişiyi aradıktan sonra güvenliğin tümüyle sağlandığını açıkladı. Olay sırasında üniversitenin İnternet sitesi, öğrencileri sürekli kapılarını kilitleyip dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Washington’a 368 kilometre uzaklıktaki Virginia Teknik Üniversitesi’nde yaklaşık 26 bin öğrenci okuyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Bush'un üniversite kampüsündeki saldırılar karşısında dehşete kapıldığı ve ölenlerin ailelerine, öğrencilere ve üniversite yöneticilerine başsağlığı dilediği belirtildi.

Amerikan Tarihinde Bir Okulu Hedef Alan En Kanlı Saldırı

Virginia Teknik Üniversitesi’nde dünkü olayla, Amerikan okul ve üniversitelerindeki silahlı saldırılara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Bundan önceki en çok can kaybına yolaçan saldırıda, 1966 yılında bir öğrenci Teksas eyaletinin Austin kentinde üniversitenin saat kulesine çıkıp aşağı ateş açarak 16 kişiyi öldürdü.

1990’lı yıllarda birçok okulda kaydedilen olaylarda, silahlı öğrenciler etrafa ateş açıp çok sayıda arkadaşını öldürdü. Bu saldırılardan en kanlısı, 1999 yılında Colorado eyaletindeki Columbine lisesinde iki öğrencinin okula gidip ateş açarak 13 öğrenciyi öldürüp ardından intihar etmesiyle yaşandı.

Geçen yıl, okullarda üç silahlı saldırı olayının ardından Bush yönetimi okulların emniyeti konusunda bir toplantı yaptı.

Bundan birkaç ay önce de, Pennsylvania’da bir okulda ateş açan bir kişi, beş kız çocuğunu öldürdü.

Türk Öğrenciler Amerika'nın Sesi'ne Konuştu

Saldırının ardından Virginia Teknik Üniversitesi’nde okuyan Türk öğrencilere ulaştık. Arkadaşımız Sevgi Saran okuldaki Türk Öğrencileri Birliği başkanı Semih İyigüllü ve doktora öğrencisi Aslı Ceyhan Öner'le konuştu.

Söyleşileri, yukarıdaki Windows Media bağlantısı üzerinden dinleyebilirsiniz.

'Saldırıda Ölen Ya da Yaralanan Türk Yok'

Virginia Teknik Üniversitesi’nde 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından Türkiye’nin New York Eğitim Ataşesi Şamil Öcal da bir açıklama yaptı. Öcal, üniversitede yaralanan veya hayatını kaybedenler arasında Türk öğrencilerin olmadığını bildirdi.

New York Eğitim Ataşesi Şamil Öcal, Virginia Teknik Üniversitesinde meydana gelen saldırı sırasında, şu ana kadar elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, ölü ve yaralıların arasında Türk öğrenci olmadığını açıkladı.

Olaydan sonra, Türk öğrencilerinin durumunu araştırmak için gerekli çalışmalara derhal başladıklarını söyleyen Öcal, katliamın yapıldığı Virginia Teknik Üniversitesi'nde 60 -70 kadar Türk öğrencinin bulunduğunu belirtti. Öcal bunlardan 20 kadarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğrenciler olduğunu vurgularken, diğerlerinin ise özel öğrenciler olduğunu söyledi.

Öcal, “Çok üzücü bir olay yaşandı, bu üzücü olayın bizim için tek olumlu yanı şu ana kadar Türk öğrencilerle ile ilgili her hangi bir can kaybı veya yaralanmanın bize aksetmiş olmamasıdır” dedi.

Öcal ataşeliğe kayıdı bulunan öğrencilerle telefonla haberleştiklerini sözlerine eklerken, Virginia Teknik Üniversitesi’nde genelde master ve doktora seviyesinde eğitim alan Türk öğrencilerin Pazartesi günü derslerinin olmamasını büyük şans diye nitelendirdi.

New York Eğitim Ataşesi Türk öğrencilerin psikolojik durumunun ise iyi olmadığını, morallerinin bozuk olduğunu belirtti. Virginia Teknik Üniversitesi Rektörü basına yaptığı açıklamada olaydan psikolojik olarak etkilenen öğrencilere rehberlik hizmetleri vereceklerini belirtmişti. Öcal, Türk öğrencileri üniversitenin sağladığı bu hizmetten yararlanmaya çağırdı. Sürekli Virginia ile temas halinde olduklarını da belirten Öcal, “öğrencilerimizn durumunu sürekli kontrol ediyoruz, ihtiyaçlarını takip ediyoruz” dedi.

New York’ta bulunan Türk akademisyenler ise genelde New York Eğitim Ataşesi Şamil Öcal’ın söylediğinden farklı olarak öğrencilerle ataşelik arasında aktif bir iletişim kanalının olmadığını savunuyorlar. Bunun böylesi kriz durumlarında iyice ortaya çıktığını belirten akademik çevreler, 11 Eylül terör saldırılarından sonra da benzer bir krizin yaşandığını ve Türk öğrencilerin İkiz Kuleler’in yakınında olup olmadığını belirlemesinin günler sürdüğünü hatırlatıyorlar. 11 Eylül ardından geçen neredeyse altı yıllık sürede ataşeliğin hala daha güçlü bir iletişim veri tabanı oluşturamaması da eleştiren Türk akademsiyenler Virginia Teknik Üniversitesi’nde yaşanan saldırıyla bu eksikliğin kez daha gündeme geldiğini söylüyorlar.

ABD okuyan yaklaşık 12 bin Türk öğrenci var ve bu sayıyla Türkiye Amerika’ya en çok öğrenci gönderen sekizinci. ülke konumunda.

XS
SM
MD
LG