Erişilebilirlik

Üniversitede Ölenler İçin Anma Töreni


Öldürülen 33 kişi için dün Virginia Teknik Üniversitesi’nde bir anma töreni düzenlendi. Törene öğrenciler, aileleri ve öğretim üyelerinin yanısıra Başkan Bush ve birçok politikacı katıldı. Başkan Bush tüm ülkenin kara bir gün yaşadığını belirtti. Başkan öğrencileri, üniversitedeki çevreleri, ve aileleri dini inançlarından kuvvet almaya çağırdı.

Üniversitenin dev salonunda düzenlenen törende Virginia Valisi Tim Kaine, öğrencileri, büyük felaket karşısında tüm dünyaya sergiledikleri metanetten dolayı kutladı.

Virginia Teknik Üniversitesi’nde 32 kişiyi öldürüp intihar eden saldırganın kimliği belirlendi. Katilin, aynı üniversitede öğrenci, 23 yaşındaki Güney Koreli Cho Seung-Hui olduğu açıklandı.

Amerikan tarihinin en kanlı okul saldırısını düzenleyen kişinin 2005 yılında iki kız öğrenciyi taciz ettiği bildiriliyor.

Virginia Teknik Üniversitesi kampüsü polis şefi, 23 yaşındaki Cho Seung-Hui’nin kız öğrencilerden birini telefonla diğerini sözle taciz ettiğini açıkladı. Polis şefi, ancak her iki olayda da bir tehdit ya da şiddet unsuru olmadığı ve öğrencilerin olayı sadece polise bildirmekle yetindiklerini söyledi.

Polis, iki kız öğrencinin de ölenler arasında bulunmadığını vurguladı.

Polis, ayrıca aynı günlerde Ço’nun intihar girişiminde bulunabileceği gerekçesiyle bir ruh sağlığı kliniğinde tedavi gördüğünü de açıkladı.

Son sınıf öğrencisi Cho yıllar önce ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etmişti.

Yetkililer, balistik testler sonucu aynı silahın her iki saldırıda da kullanıldığının belirlendiğini bildirdi.

Katil önce yurtta 2, bundan iki saat sonra da dershanelerin bulunduğu bir binada 30 kişiyi öldürmüştü.

Amerikan tarihinin en kanlı okul saldırısında katilin hangi gerekçeyle hareket ettiği henüz bilinmiyor. Basında yer alan haberlere göre, Cho bıraktığı intihar mektubunda birçok şikayeti dile getirdi.

Güney Kore Hükümetinden Taziye

Seul hükümeti, üniversitede kendisiyle birlikte 33 kişiyi öldüren katilin Güney Kore kökenli olduğunun belirlenmesinden sonra ölenler için taziyede bulundu. Devlet başkanı ölenlerin ailelerine mesaj gönderirken Birleşmiş Milletler’in Güney Koreli Genel Sekreteri Ban Ki Moon da katliamı kınadı.

Güney Kore dışişleri bakanlığı bu olayın, ülkenin Amerika’da yaşayan vatandaşlarına karşı intikam duygularına yol açmamasını diledi.

Üniversitede düzenlenen anma töreninde konuşan Güney Koreli bir öğrenci de, bu saldırının Amerika’daki yabancı öğrencilere ayırımcı muameleye yol açmasından kaygı duyduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG