Erişilebilirlik

'Siyasi İktidar Karar Vermeli'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ankara’da yeniden alevlenen Kuzey Irak’a askeri operasyon konusundaki kararı ancak ‘siyasi otorite’nin vereceğini söyledi. Büyükanıt, kendisinin bu konuda hükümetten yazılı bir talepte bulunmasının da söz konusu olmadığını dile getirdi.

Hükümetin askeri operasyona yanaşmamasına karşın PKK terörünü bitirmek için bunun gerektiğini savunan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, bu görüşünü bir kez daha yineledi.

Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler’ konulu sempozyumda gazetecilerin soruları üzerine askeri operasyonla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Büyükanıt, askeri operasyonun gerekliliğini 12 Nisan’da hükümete sözlü olarak söylediklerini anımsattı.

Genelkurmay’ın askeri operasyon konusunda bir ihtiyaç olduğunu belirlediğini ve bu ihtiyacın giderilmesi için politik hedeflerin de belirlenmesi gerektiğini anlatan Büyükanıt, politik hedefler ortaya konduktan sonra kendilerinin gerekli planlamayı yapacaklarını söyledi.

Büyükanıt, 12 Nisan’da askeri operasyon için siyasi kararın çıkması gerektiğini söylemiş, Başbakan Tayyip Erdoğan da 23 Mayıs’ta askerle ayrı düşünmelerinin sözkonusu olmadığını açıklamıştı. Ancak, o günden bugüne asker ile hükümet arasında askeri operasyon konusunda herhangi bir temas kurulmamış olması dikkat çekiyor.

Büyükanıt’ın, sempozyumdaki konuşmasında da Türkiye’nin müttefikleri arasında PKK terör örgütüne destek verenlerin bulunduğunu söylemesi dikkat çekti. PKK için ‘faşist terör örgütü’ diyen Büyükanıt, Türkiye’nin müttefiklerinden bu örgütle mücadele konusunda gerekli desteği alamadığından yakındı.

Anayasa Paketine TBMM’den Onay

Öte yandan cumhurbaşkanının halk tarafından iki kez 5 yıllığına seçilebilmesi ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da içeren anayasa değişikliği paketi TBMM Genel Kurulu’nda aynen kabul edildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylamasında, pakete 370 kabul oyu çıktı.

Ancak, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) paketin mecliste ikinci kez görüşülmesi sırasında anayasa ve içtüzüğe aykırı davranıldığı gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. CHP, paketin tümüyle reddedilmiş sayılmasını da istiyor.

XS
SM
MD
LG