Erişilebilirlik

Ankara'da Anayasa Gerilimi


Türkiye’de anayasa değişikliği konusunda hükümetle ana muhalefet partisi arasındaki gerilim tırmanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve meclis seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, anayasa değişikliği paketinin iptali için yüksek mahkemeye dilekçe sunduktan sonra, bunu neden yaptıklarını açıkladı.

Topuz, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonuç alamayan hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, sonraki süreçte milletvekillerine ‘dayatmalarla’ meclisi çalıştırdığını, meclis iç tüzüğüne aykırı hareketlerin sözkonusu olduğunu öne sürdü. Topuz, seçimler dolayısıyla milletvekili adaylarının belirlenmesi aşaması da sözkonusu olduğu için o dönemde adaylık bekleyen bütün milletvekillerinin baskı altında tutulduğunu da iddia etti. Topuz, milletvekilliği adaylıkları belirlendikten sonra anayasa değişikliği çalışmaları yapılsaydı, değişiklik paketinin meclisten geçmemiş olacağını da savundu.

Anayasa değişikliği paketi 10 Mayıs’ta TBMM Genel Kurulu’nda bir red oyuna karşı 376 oyla kabul edilmişti. Paket, halen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından inceleniyor.

Öte yandan 22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlere katılacak siyasi partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmesinin ardından Ankara kulislerinde başlayan hareketlilik sürüyor.

Listelerin açıklanmasının ardından kimi milletvekilleri adaylıktan çekildi, kimisi partisinden istifa etti. Anavatan ile Demokrat Parti’nin birleşme çabalarından sonuç çıkmaması her iki partide de hüsrana yol açtı. Mesut Yılmaz’ın Rize’den bağımsız milletvekili adayı olacağını açıklamasından sonra Anavatan Partisi’nde istifalar yaşandı. İstifa depremi Demokrat Parti’de de kendini gösterdi. Ankara’da seçimler sonrası parlamentoya yüzde 10 barajını aşıp kaç partinin gireceğine ilişkin merak dalgası büyüyor.

XS
SM
MD
LG