Erişilebilirlik

Amerika Mahmud Abbas'a Destek Veriyor


Amerika, Hamas’ın Gazze’yi kontrolu altına almasının ardından Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’a desteğini tekrarladı. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Abbas’ın üç aylık Filistin birlik hükümetini görevden alıp olağanüstü durum ilan ederken, yasalar çerçevesinde hareket ettiğini belirtti. Aydan Kızıldağlı sunuyor:

Dışişleri Bakanı Rice ile yardımcıları, ılımlı Arap devletleriyle müttefik ülkeleri, Hamas’la çatışmasında Mahmut Abbas’ı desteklemeleri için iknaya çalışıyor. Filistin cumhurbaşkanı ile hükümeti dağıtmasından önce bir telefon görüşmesi yapan Rice şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı Abbas, Filistin yönetiminin cumhurbaşkanı ve Filistin halkının lideri olarak yetkisini kullanmıştır. 2005 yılında büyük bir oy farkıyla seçilen Mahmut Abbas’ın bu krizi Filistin halkı için çözme çabasında biz kendisine tam destek veriyoruz."

Amerika tüm Hamas örgütünü terörist kabul etmekle birlikte, Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Gazze’deki şiddetten Hamas’ın Suriye’de bulunan askeri kanadını sorumlu gösterdi. Sözcü bu ekibin, şiddeti reddeden ve barışa siyasi bir yoldan ulaşılmasını isteyenlere karşı cephe aldığını öne sürdü. Sözcü ayrıca Başbakan Haniye’nin görevden alınmadan birkaç saat önce Cumhurbaşkanı Abbas’la birlikte önceki gün bir ateşkes çağrısı yaptıklarını hatırlattı.

Amerikalı sözcü, Hamas militanlarının bu son saldırıya uzun süredir hazırlandıklarını da kaydetti.

McCormack, Dışişleri Bakanı Rice’ın Mısır dışişleri bakanını da telefonla arayarak, Hamas’a silah naklini durdurmak için Gazze sınırında kontrolların artırılmasını istediğini de açıkladı.

Amerikalı sözcü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Gazze’ye uluslararası kuvvet gönderilmesi yönündeki önerisini değerlendireceklerini belirtmekle birlikte, ülkelerin çatışma ortamına asker göndermekten kaçınacaklarına işaret etti.
XS
SM
MD
LG