Erişilebilirlik

Batı Basınında Seçim Sonuçları


Amerikan gazetelerinden New York Times, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, beklenenin üzerinde ve seçmenin yarıya yakınının desteğini alıp, “eski tüfekleri alt ettiğini” belirtiyor. Gazete Türk seçmeninin büyük bölümünün, iddia edilenin aksine, AK Partiyi demokrasi için bir tehlike olarak görmediğini yazıyor.

AK Parti’nin büyük bir çoğunlukla seçimi kazandığını belirten Washington Post da, sonucun ordu ve laik kesim için yenilgi olduğunu belirtiyor. AK Parti’nin ekonomik başarılarına değinen gazete, halkın şimdi Başbakan Erdoğan’a, laik geleneği koruyup reformlara devam görevi verdiğini belirtiyor.

Amerikan Associated Press ajansı, muhalefetin hükümeti laikliğe karşı tehlike olarak görmesine rağmen, İslam kökenli partinin seçimi kazandığını bildiriyor.

İngiliz Reuters haber ajansı da ‘iş çevrelerinin dostu’ diye tanımladığı AK Parti’nin, seçmenler tarafından reformla görevlendirildiğini kaydediyor ancak laik seçkinlerle yeni gerginliklere girebileceği uyarısında bulunuyor.

İngiliz Independent gazetesi seçim sonuçlarını, ‘askerlerin siyasete müdahalesine karşı halkın verdiği ultimatom’ şeklinde yorumluyor.

Fransız Haber Ajansı da, sonucu ‘Başbakan Erdoğan’ın kazandığı güçlü bir güvenoyu’ diye niteliyor.
XS
SM
MD
LG