Erişilebilirlik

Yurtdışında Yaşayan Türklerin Katılım Oranı


Yurtdışında yaşayan Türklerin dünkü Erken Genel Seçime ilgisi ve katılım oranı merakla bekleniyordu. Seçim tarihinin izin mevsimine denk gelmesi nedeni ile katılımın yüksek olacağı tahmin ediliyordu.

Yurtdışında yaşıyan Türklere yönelik oy kullanma işlemi 26 Haziran tarihinde başladı ve altı havalimanı, beş sınır kapısı ve iki deniz limanında gerçekleşti. Bu süre içinde sandıklara ilgi yoğun oldu, ancak bu bağlamdaki tahminlerin altında kaldı. 2002 yılı seçiminde gümrüklerde 105 459 oy atılırken, bu kez toplam 157 477 geçerli oy kullanıldı, oyların büyük bölümü yurt genelindeki gibi AKP'nin oldu. 73 135 kişinin oyunu alan AKP, Türkiye genelindeki orana yakın yüzde 46,5’luk bir destek buldu. Türkiye genel sonucuna kıyasla bir sürpriz ise MHP’nin yurtdışındaki Türklerden aldığı oy oranı ile ikinci parti konumuna gelmesi idi. Gümrüklerdeki sandıklardan MHP’ye yüzde 16 oy oranı ve toplam 25 169 oy çıktı. Dünkü seçimde ana muhalefet partisi konumunu koruyan CHP ise gümrüklerde 21 607 oy topladı ve yüzde 13,8 oy oranına ulaşabildi. Gümrüklerdeki sandıklarda diğer partiler Türkiye genelinde olduğu gibi yüzde on barajının altında kaldılar. Gümrük kapılarındaki pusulalarda yalnızca siyasi partiler yer alıyor; bağımsız adaylara oy verilemiyordu.

Öte yandan yurtdışında yaşıyan ve milletvekili adayı olan üç adaydan AKP’li Fazilet Dağlı Çığlık meclise girdi. Erzurum’da milletvekili seçilen Çığlık İsviçre’de sigortacılık sektöründe çalışıyor ve AKP’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği bünyesinde aktif isimlerden. Öte yandan Aydın Yardımcı ve Ali Kılıç aday oldukları kentlerde partilerinin oy oranının yetersizliği nedeniyle meclise giremediler. Ankara 1. Bölgeden Demokrat Parti adayı Yardımcı oyların sadece yüzde 2,76’sını alırken, Kılıç ise İstanbul’da gerekli sayıya ulaşamadı.

XS
SM
MD
LG