Erişilebilirlik

'Erdoğan'ın Ziyaretini Bekliyorum'


22 Temmuz seçiminin ardından cumhurbaşkanlığı seçimi için siyasi partilerin tavrı netleşiyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'uzlaşmacı' çizgisini korumasını istedi ve Erdoğan'ın kendisini ziyaret etmesini beklediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı seçimi konusunda 22 Temmuz seçiminin ardından başlayan tartışmalar hemen her gün yeni bir boyut kazanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanı seçimi sırasında TBMM Genel Kurulu'na girerek oturuma 367 katılımın gerçekleşmesini sağlayacaklarını açıklamasından sonra CHP lideri Baykal da bu konudaki görüşlerini açıklamakta gecikmedi.

CHP Genel Merkezi'nde gazetecilerin karşısına geçen Baykal, yeni cumhurbaşkanının mecliste 'uzlaşma' ile seçilmesinden yana olduklarını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın uzlaşmadan yana olduğu konusunda 22 Temmuz öncesinde söylediği sözlere gönderme yapan Baykal, uzlaşma sağlanması durumunda yeni cumhurbaşkanının kolaylıkla seçilebileceğini söyledi.

Baykal yeni cumhurbaşkanı konusunda partileri ziyaret edeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan’ın doğru bir tavır içinde olduğunu dile getirdi ve kendisinin de Erdoğan’ın ziyaretini beklediğini anlattı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye uyum, kaynaşma ve başlangıç olması için üzerlerine düşeni yapmaktan yana olduklarını anlatan Baykal, ortak bir isim üzerinde anlaşmaları durumunda Meclis Genel Kurulu'na gireceklerini de kaydetti.

İstifa Eleştirisi

Baykal, seçim yenilgisinin ardından kendisini istifaya davet eden CHP’li muhaliflere ise sert çıktı. İstifa çağrılarının herhangi bir sonuç vermeyeceğini dile getiren Baykal, çağrıları eyleme dönüştürenlerin ‘sokak gösterisi’nden başka bir şey yapmadığını öne sürdü.

Baykal, AKP’den milletvekili seçilen Prof. Zafer Üskül’ün Anayasa’da Atatürk ilke ve inkılaplarına gerek olmadığına ilişkin açıklamalarına da tepki gösterdi. Atatürk ilke ve inkılaplarının Anayasa’dan çıkarılmasını AKP iktidarının konu almasını ‘üzüntü verici’ bulan Baykal, Üskül’e ‘daha insaflı’ olmasını istedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG