Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Seçim Süreci Başladı


TBMM'nin yeni başkanının seçilmesinin ardından cumhurbaşkanlığı için de seçim süreci başlatıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, cumhurbaşkanı seçimi sürecinin başladığını ilan etti. Adaylık başvurularının başladığını söyleyen Toptan, başvuruların anayasa uyarınca 19 Ağustos günü saat 24.00'te sona ereceğini duyurdu.

TBMM'nin yeni başkanının seçilmesinden sonra yeni cumhurbaşkanının seçimine ilişkin takvim oluşturmaya çalışan AK Parti, muhalefet partilerinin de önerilerini alarak sonuca ulaştı. 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi törenleri ve Genelkurmay Başkanlığı'nın verceği resepsiyon dolasıyla cumhurbaşkanlığı seçim takvimini netleştirmekte zorlanan AK parti, sonunda bu törenlere yeni cumhurbaşkanının katılmasını kararlaştırdı.

AK Parti'nin cumhurbaşkanı seçim takvimi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre; 11. cumhurbaşkanı seçimi için turlar 20, 24, 28 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde yapılacak. İlk iki turda oylamaya geçilebilmesi için salonda üçte iki çoğunluk olan 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına bakılacak ve cumhurbaşkanı seçimi için de yine 367 oy gerekecek. İlk iki turda 367 katılım sağlanıp oylamalar yapılabilirse 28 Ağustos Salı günü 3. tur oylama yapılacak. Bu oylamada salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin oyu, cumhurbaşkanı seçmeye yetecek. 341 milletvekili olan AK Parti'nin ilk iki turda cumhurbaşkanı seçebilmesi için muhalefetin desteğine ihtiyacı var. AK Parti, kendi çoğunluğunun oylarıyla 3. turda cumhurbaşkanı seçebilecek.

MHP'nin oylamaya katılıp, kendi adayını çıkarabileceği açıklaması nedeniyle genel kurulda 367 katılımın sağlanması kolay görünüyor. Siyasi gözlemciler, böylelikle 11. cumhurbaşkanının en geç 28 Ağustos'ta seçilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Yeni hükümet

Köksal Toptan'ın başkan olarak seçilmesinden sonra TBMM Başkanlık Divanı da oluştu. Böylelikle, hükümetin kurulması için öngörülen 45 günlük süre de resmen başlamış oldu. Bu süre içinde hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni cumhurbaşkanının ağustos sonunda görevine başlaması halinde bu sürenin 21 günü geçmiş olacak. Sonrasında da Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni hükümeti yeni cumhurbaşkanına ay sonunda sunabilecek.
XS
SM
MD
LG