Erişilebilirlik

Gül'ün Aday Olması Bekleniyor


Adalet ve Kalınma Partisi (AKP), cumhurbaşkanlığı için yeniden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığını işaret etti. Bakan Gül, cumhurbaşkanı adayı olarak muhalefet partilerini ziyaret edecek.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gül’ün adaylığına karşı çıkarken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), yeni cumhurbaşkanının krizsiz seçilebileceğine inanıyor.

Ankara’da, Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanının kim olacağına ilişkin aylardır süren tartışmalarda neredeyse sona gelindi. 22 Temmuz seçimlerinden yüzde 47’lik bir oy oranıyla çıkarak tek başına iktidarı yakalayan AK Parti, TBMM Başkanlığı’na Köksal Toptan’ı seçtirdikten sonra cumhurbaşkanlığı için de ‘geri sayım’ sürecini başlatmıştı.

Cumhurbaşkanlığı için yapılacak başvurularda son tarihi 19 Ağustos olarak ilan eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, AK Parti içinde cumhurbaşkanlığı değerlendirme sürecini de hızlandırmıştı. Köksal Toptan’ın açıklamasından sonra ilk olarak bakanlar kurulunu toplayan Başbakan Tayyip Erdoğan, ardından da partisinin merkez yürütme kurulunu toplantıya çağırdı. Bakanlar kurulunda, cumhurbaşkanlığı sürecinin krizsiz atlatılması önerilerini dikkate alan Erdoğan, bu önerileri merkez yürütme kurulunda da tartışmaya açtı. Kurula, üye olmadığı halde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü de çağıran Erdoğan’ın, partililerin görüşleri doğrultunda Gül’ün adaylığını öne çıkardığı belirtildi.

Merkez yürütme kurulu toplantısından ayrılırken adaylığı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Gül’ün, bugün muhalefet partilerini ziyaret edeceği bilgisi habercilere yansıdı. Bu bilgiyi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen de doğruladı. Bakan Gül, bugün ilk olarak saat 11.30’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin krizsiz atlatılacağına inandıklarını söyledi. CHP, parti içinde değerlendirme yaptıktan sonra Gül’ün randevu talebini yanıtlayacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Gül’ün adaylığına karşı çıktıklarını, Gül’ün cumhuriyet ilkelerine bağlılığı konusunda endişe duyduklarını dile getirerek açıkladı. Gül’ün DTP ve DSP liderleriyle de görüşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 20 Ağustos’ta ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama da 28 Ağustos’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı için son oylama, 1 Eylül’de. Ancak AK Parti’nin adayının en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG