Erişilebilirlik

Ankara'da Çankaya Heyecanı


Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde geri sayımın sürdüğü Ankara’da, yoğun siyasi hareketlilik yaşanıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, perşembe günü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile olağan görüşme için Çankaya Köşkü’ne çıktığında yeni bakanlar kurulu listesini de beraberinde götürecek. Erdoğan’ın yeni cumhurbaşkanı aday ya da adaylarını belirlerken de, ‘gerilim kaynağı’ yaratmayacak hamleler içinde olması beklentisi güçlendi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ‘en kritik’ haftanın yaşandığı Ankara’da, Başbakan Erdoğan partisinin görüşünü netleştirmek için ilk olarak bakanlar kurulunda değerlendirmelerde bulundu. Bir yandan yeni kabineyi oluşturmaya çalışan Erdoğan, bakanlar kurulunda cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili olarak bakanların görüşlerini aldı. Toplantı sonrası siyasi kulislere, bakanların sürecin ‘gerginlik yaratılmadan’ atlatılması görüşü üzerinde durdukları bilgisi yansıdı.

Bakanlar kurulunun ardından açıklamayı Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yaptı. Şahin, Erdoğan’ın perşembe günü Cumhurbaşkanı Sezer ile olağan görüşmesini gerçekleştireceğini, bu görüşme sırasında da yeni kabineyi Sezer’e sunabileceğini söyledi. Erdoğan’ın yeni kabinede ‘ciddi revizyona’ gideceğine ilişkin bilgilerin kulislere sızması da, bu açıklamanın ardından gerçekleşti.

Başbakan Erdoğan, bakanlar kurulunun ardından partisinin merkez yürütme kurulunu toplayarak, cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin gelişmeleri partililerin dikkatine sundu. Toplantıya, kurulun üyesi olmadığı halde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de davet edilmesi dikkat çekti. Toplantı öncesinde siyasi kulislere Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için birden fazla aday göstereceği, Gül’ün adaylığını da bu strateji içinde kamuoyuna sunacağı bilgileri geldi.

Erdoğan’ın yaptığı tüm değerlendirmelerin ardından Gül ile özel olarak biraraya geleceği ve son kararını bu görüşmeden sonra vereceği bekleniyor. Siyasi kulislerde, Erdoğan’ın, bu konuda AK Parti grup toplantısında kamuoyuna bir açıklama yapması beklentisi de hakim. Ancak, AK Parti kulislerinde, Gül’ün adaylığının gidişatına ilişkin açıklamayı yine Gül’ün yapacağı da söyleniyor.

AK Parti kulislerinde, eşleri türbansız olan Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de cumhurbaşkanlığı için aday olabilecekleri dile getiriliyor. Bu görüşü savunanlara göre, cumhurbaşkanlığı seçimi için 20 Ağustos’ta yapılacak birinci tur oylamada, diğer adaylar, en çok oy alan adayın lehine çekilecek. Böylece, 28. Ağustos’taki üçüncü tur oylamada Abdullah Gül’ün Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanı olarak seçilmesi de sağlanmış olacak.

XS
SM
MD
LG