Erişilebilirlik

Gül Resmen Aday


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçiminde aday olmak için resmi başvurusunu Millet Meclisi Başkanlığına sundu.

Destek için muhalefet partilerini ziyaret eden Gül, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde toplantılara katılacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokratik Sol Parti’den (DSP) randevu taleplerine henüz yanıt alamayan Bakan Gül, MHP lideri Bahçeli ile yaklaşık bir saat görüştü. Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Gül, Bahçeli’ye mecliste cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak oturumlara katılacağı için teşekkür etti.

Gül’ün ilk kez kendi ağzından “Toplantılar neticesinde istişareler yaptık. Adaylığımın, arkadaşlarım tarafından desteklendiğini gördüm ve adaylığımı ilan ettim” demesi dikkat çekti.

Gül daha sonra bir grup AK Parti milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret ederek resmi adaylık başvurusunu yaptı.

Meclis Başkanı Toptan, diğer adayların sözkonusu olabileceğini söyleyerek, Abdullah Gül'ün adaylığının ülke için hayırlı olmasını diledi.

22 Temmuz öncesinde AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olan ancak seçilemeyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hiçbir zaman adaylıktan vazgeçtiğini söylememişti.

Gül’ün adaylığını TBMM başkanlığına Köksal Toptan’ı seçtirdikten sonra yeniden değerlendiren AK Parti yönetimi, Gül’ün adaylığının sürmesinde karar kılmıştı.

CHP’nin karşı çıkmasına rağmen MHP’nin meclisteki oylamalarda hazır bulunacak olmasıyla AK Parti, 11. cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül’ü kolayca seçtirme fırsatına sahip.

Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 20 Ağustos’ta ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama da 28 Ağustos’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı için son oylama, 1 Eylül’de. Ancak AK Parti’nin adayı Gül’ün en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG