Erişilebilirlik

Büyükanıt: 'Kuralları Uygularız'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak yeniden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü göstermesini “Kimse ile kavga etmeyiz ama kurallarımızı uygularız” sözleriyle değerlendirdi. Büyükanıt’ın bu sözleri Ankara’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, yeni cumhurbaşkanının eşinin türbanlı olması durumunda bile devlet düzeyinde türban yasağını uygulamakta kararlı olduğunu şeklinde değerlendirildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü yeniden cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesine TSK’nın nasıl baktığına ilişkin günlerdir merakla beklenen değerlendirmeyi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yaptı. Büyükanıt, işadamı Jak Kamhi’ye devlet üstün hizmet madalyası verilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törende hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hem de Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Gül’ün, cumhurbaşkanlığının yeniden ilanının ardından devletin zirvesinin ilk kez buluşmasına zemin hazırlayan törenin ardından tüm gözler Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a çevrildi.

Gül’ün adaylığına 22 Temmuz öncesinde ‘cumhurbaşkanı sözde değil özde laik olmalı’ mesajıyla karşı çıkan Büyükanıt, seçimler sonrasında AK Parti’nin yüzde 47’lik oranla iktidara gelmesinin de TSK’nın görüşünü değiştirmediğine dikkat çekmişti. Gül’ün yeniden adaylığının ilan edilmesinden sonra bu kez cumhurbaşkanlığındaki törende gazetecilerin sorularıyla karşılaşan Büyükanıt, sözlerine “Konuşmayacağım, dükkanı kapattım” diyerek başlasa da, Genelkurmay’ın türban yasağı konusunda geri adım atmasının sözkonusu olmadığına dikkat çeken sözleriyle Türkiye’de hükümet ve ordu arasında önümüzdeki günlerde yaşanabilecek ‘türban gerilimi’nin de ilk işaretini verdi.

Tüm konuşmalarının kaynağının anayasa olduğunu vurgulayan ve bunun ‘suç olmadığına’ vurgu yapan Büyükanıt, konuşunca yanlış anlaşıldığından yakındı. Büyükanıt, TSK’nın prensiplerinin belli olduğunu ve kimse ile kavga etmediklerinin altını çizse de, 30 Ağustos resepsiyonuna Gül’ün türbanlı eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte davet edilip edilmeyeceği sorusuna “Bizim prensiplerimiz, kurallarımız var. Kimse ile kavga etmeyiz ancak bunu uygularız” sözleriyle karşılık verdi. 30 Ağustos resepsiyonu bu yıl Gaziorduevi’nde değil de Genelkurmay bahçesinde yapılıyor. Genelkurmay karargahına türbanlı birisinin girmesi ise yasa ve yönetmeliklerle yasaklanmış durumda. Bu durumda 28 Ağustos’taki üçüncü tur oylamada cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Abdullah Gül’ün, türbanlı eşiyle 30 Ağustos resepsiyonuna katılıp katılmacağı merak konusu. Ankara’daki siyasi gözlemciler, Genelkurmay’ın resepsiyona Gül’ün eşinin davet edilmeyeceğini, böylelikle Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde ilk türban geriliminin yaşanacağını belirtiyor.

Öte yandan Ankara’da, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kendisine yeni hükümet listesini sunmaya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Listeyi, yeni cumhurbaşkanına sunun” yanıtını vermesi yeni bir tartışma konusu oldu. Erdoğan, bu durumu Sezer’in Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanına bir jesti olarak yorumlarken, muhalefet cephesinden Sezer’in Erdoğan hükümetine sert tavır gösterdiği yorumları yapıldı.

XS
SM
MD
LG