Erişilebilirlik

Maliki'den Amerikalı Politikacılara Sert Tepki


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, kendisinin görevden alınmasını isteyen Amerikalı politikacılara sert tepki gösterdi.

Bağdat’ta bir basın toplantısında konuşan Maliki, Demokrat Partili senatörler Hillary Clinton ve Carl Levin’e yönelik olarak, “kendilerine gelmeleri” çağrısında bulundu. Maliki, iki senatörü de “Irak kendi topraklarıymış gibi” konuşmakla suçladı.

Irak başbakanı ayrıca Amerikan ordusunu, son dönemde Bağdat’taki Şii bölgelerine düzenlenen operasyonlarda sivillerin ölümüne yolaçmakla suçladı. Maliki Amerikan askerlerinin bir terörist zanlısını gözaltına almak için “10 sivili öldürdüğünü” iddia etti.

Amerikan ordusunun Bağdat’taki Şii Sadr mahallesine düzenlediği operasyonlarda zaman zaman sivillerin de öldüğü belirtiliyor.

Bu arada Irak Başbakanı Maliki, kendisinin görevden alınması çağrısında bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den özür dilemesini istedi. Kouchner, Newsweek dergisinde yayınlanan demecinde, “Maliki’nin görevden alınması gerektiği” yönündeki görüşünü, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a ilettiğini söylemişti. Koucher, Irak’taki hükümetin “işlemediğini” de belirtmişti.
XS
SM
MD
LG