Erişilebilirlik

FED Faiz Oranlarını Yarım Puan İndirdi


Amerika Merkez Bankası, faiz oranlarını yarım puan indirme kararı aldı.

Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi bugünkü toplantısında, yüzde 5,25 olan bankalar arası gecelik faizleri, yüzde 4,75'e çekti. Komite, borsalarda yaşanan son gelişmelerin, Amerikan ekonomisindeki belirsizliği arttırdığına dikkat çekti.

Faiz indirme kararının, tüm dünyada piyasaları olumsuz etkileyen Amerikan konut kredileri sorunu üzerinde rahatlatıcı etki yapması bekleniyor.

Amerika Merkez Bankası dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi kararı almış oldu.

Amerika’da başlayan mortgage krizinin diğer ülkelere yayılma belirtisi göstermesi küresel finans piyaslarında kırılganlık yaratmaya devam ederken Amerikan Merkez Bankası, kısa adıyla FED’in kararı derin bir nefes aldırdı. Analistler bu kararla 6 yıldır bütün dünyada devam eden yükseliş trendinin bir süre daha devam etmesine olanak tanıdığını belirtiyorlar. Küresel para akışından olumlu anlamda en fazla etkilenen ülkelerden birisi olan Türkiye de faiz indiriminden önemli ölçüde yararlanacak.

Finansal analistler, faiz indirimlerinin piyasaların beklentisini tam olarak karşılamasa da, bundan sonra yapılacak yeni indirimlerin öncüsü olarak algılandığını düşünüyorlar. “FED’in kararından Türkiye nasıl etkilenecek?” Bu sorunun cevabını Merkezi New York’ta bulunan Roubini Küresel Ekonomi adlı danışmanlık şirketinin sahibi olan Nouriel Roubini değerlendirdi. Aynı zamanda New York Üniversitesi öğretim görevlisi olan Roubini şunları söyledi:

“ABD ekonomisinin sert bir iniş yapması durumunda, küresel likitide ve kredi problemlerinin de etkisiyle bir noktada gelişmekte olan piyasları zorlamaya başlayacak. Böylesi bir durumda ise en zorlanacak ülkelerin başında cari açığı önemli bir risk olarak görülen Türkiye gelecek.”

Hazine Müşteşarlığı’nda değişik görevlerde de bulunmuş olan Roubini, Amerikan ekonomisindeki değişimlerin şuana kadar gelişmekte olan piyasaları çok ciddi şekilde sarsmadığını, genel kaygının ekonominin sert bir iniş yapması durumunda gelişmekte olan piyasaları zorlamaya başlayacağı yönünde olduğunu söyledi. Deneyimli ekonomist, böyle bir durumda en zorlanacak ülkelerin başında cari açığı önemli bir risk olarak görülen Türkiye’nin geldiğine dikkati çekti.

Son yıllarda finans alanında Türkiye’nin ciddi ve önemli reformlar yaptığını uluslararası yatırımcıların farkında olduğunu belirten Roubini, Türkiye’de 2006’nın Nisan ayında yaşanan sert dalgalanmanın benzerinin neredeyse kaçınılmaz olduğuna inandığını vurguladı. Roubini, “böyle bir dalgalanma henüz olmadı; ancak bu risk her zaman var”dedi.

Türkiye’nin bir anlamda finansal yol haritasını FED’in faiz oranlarını indirmesinden çok Amerika’daki likidite ve kredi sıkıştırmasının Avrupa’ya yayılmaya devam edip etmeyeceğinin belirleyeceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin özel konumu nedeniyle hem Amerika hem de Avrupa’daki gelişmelerden dolaylı veya doğrudan ciddi şekilde etkilenebileceğine de dikkati çeken Roubini, Türkiye’nin üretimde rekabet gücünü korumasının ve istihdam sorununu çözmesinin şart olduğunu hatırlattı.

Roubini, uluslararası piyasalarda Türkiye’ye dair siyasi kaygıların seçimlerden sonra azalmadığını söyledi. Roubini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün orduyla ilişkisinin bu kaygıların derecesini ve yönünü belirleyeceğini de öne sürdü.

XS
SM
MD
LG