Erişilebilirlik

Ankara'da Tezkere Trafiği


Irak, Türkiye’nin PKK’ya karşı sınır ötesi askeri harekatını önlemeye çalışıyor.

Bu amaçla Ankara’ya giden Irak Başkan yardımcısı, Tarık el-Haşimi Bağdat hükümetinin sınırötesi harekata karşı olduğunu bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise tezkerenin meclisten geçmesinin, askeri harekatın hemen gerçekleşeceği anlamına gelmediğini açıkladı. Ancak Erdoğan, Türkiye’nin kendisini savunmak için en uygun zamanda ve en uygun koşullar altında harekete geçeceğini söyledi.

Sınır ötesi operasyon için hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören başbakanlık tezkeresi TBMM’de görüşülecek. Tezkere öncesi partisinin meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, tezkerenin ‘hemen operasyon yapılacağı’ anlamına gelmediğini ancak Türkiye’nin terörle mücadelede somut adım atmaya kararlı olduğunu söyledi. Türkiye’nin tüm uyarılarına karşın PKK’nın faaliyetlerinin son bulmadığından yakınan Erdoğan, Türkiye’nin bu faaliyetleri bölgedeki tüm hassasiyetleri dikkate alarak bitireceğine olan inancını dile getirdi.

Tezkere için mecliste yapılacak görüşmelerde hükümet ve parti gruplarına 20 dakika söz hakkı verilecek. Meclis iç tüzüğü gereğince başbakanlık tezkereleri doğrudan genel kurul gündemine alınıyor ve ilk oturumda, görüşme yapıldıktan sonra oylanıyor. Tezkerenin geçmesi için oylamaya katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının kabul oyu gerekiyor. Tezkereye CHP ile MHP destek verirken, DTP ‘şiddet doğuracağı’ gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Haşimi: Diplomasiye şans verin

Tezkerenin meclise sunulduğu haberini duyduktan hemen sonra Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, sınır ötesi operasyon için Türkiye ile Irak arasında karşılıklı bir anlayışın oluşmasının şart olduğunu öne sürdü. Ankara’ya iner inmez gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haşimi, tek taraflı operasyonun çözüm getirmeyeceğini savundu ve Türk yetkililere “diplomasiye bir şans verin” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüşen Haşimi, PKK’nın saldırılarında hayatını kaybedenlerin acılarını paylaştıklarını ancak terörle mücadele konusunda Türkiye ile ortak anlayış geliştirmek istediklerini söyledi.

Erdoğan ve Gül’e “Sınır ötesi operasyon için aceleci olmayın” mesajı veren Haşimi, Ankara’nın sınır güvenliğini korumak için aldığı tüm önlemler konusunda ayrıntılı bilgi aldı. Haşimi’ye, bu önlemler arasında sınır ötesi operasyonun da yer aldığı ve hangi koşullarda bu operasyonun gerçekleştirilmesinin planlandığının da anlatıldığı öğrenildi.

Esad’la yoğun görüşmeler

Haşimi’nin görüşmelerini tamamladığı sırada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da, Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendi onuruna Dışişleri Konutu’nda verdiği akşam yemeğine katılan Esad, yemekte Başbakan Tayyip Erdoğan ile de görüşme fırsatı yakaladı. Esad, Ankara’daki temasları kapsamında Erdoğan ve Gül ile ayrı ayrı görüşecek. Görüşmelerde Irak’taki gelişmelerin ve Türkiye sınırında yaşanan hareketliliğin değerlendirileceğini belirten Türk diplomatik kaynaklar, son dönemde özellikle hava sahası ihlalleri yüzünden Suriye ile İsrail arasında yaşanan gerginliğin de ele alınacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG