Erişilebilirlik

'Türkiye Operasyondan Kaçınmalı'


Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin, şu anda çeşitli isyancı ve terörist örgütlerle savaştığını ve Türkiye’ye saldırı düzenleyen Kürt teröristlerle doğrudan çatışacak durumda olmadığını bildirdi. Bakanlık, Türkiye’yi de askeri operasyondan kaçınmaya çağırdı.

Sözcü Geoff Morrell Irak’ın şu anda sorun yaratan komşuları İran ve Suriye ile uğraşmakta olduğunu belirtti. Sözcü, " Irak topraklarının iki yanında bulunan müdahaleci komşularla uğraştığımız bir sırada, üçüncü bir cephe açmak için uygun bir zaman değil. Yakın dostumuz Türkiye’nin, Irak’ın bu en istikrarlı bölgesine askeri harekata girişmesi uygun değildir," dedi.

Sınırötesi operasyon konusunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yetki alınmış olmakla birlikte, Pentagon basın sözcüsü, kısa sürede bir askeri harekat beklenmediğini belirtti:

Sözcü, "Türklerin büyük öfke duyduğu açıktır. Fakat bundan sonraki adımı atmak için de aceleci davranmalarını beklemiyorum. Atılacak adım çok büyüktür. Bu adımın sonuçları sadece bizim için değil, Türkler için de çok büyük olacaktır," görüşünü savundu.

Gözlemciler Türkiye’nin kuzey Irak’a bugüne kadar düzenlediği operasyonların fazla sonuç vermediğini hatırlatıyor. Bu, kısmen bölgenin dağlık yapısından kaynaklanıyor.

Pentagon yetkilisi, Amerikan kuvvetlerinin de PKK teröristlerine karşı harekat planlamadığını belirtti ve devamla şunları söyledi: "Irak’ta bir çok tehdidi önlemeyi isterdik. Fakat her işi birden yapamıyorsunuz. Irak’ta El Kaide, Mehdi Ordusu ve diğer terörist unsur ve isyancılarla mücadele etmekle meşgulüz."

Sözcü Türkiye’nin Irak topraklarında saldırıya hazırlandığını gösteren bir istihbarat raporu almadıklarını da belirtti.



XS
SM
MD
LG