Washington Post, Türkiye’nin asıl amacının, Irak’a girmek değil, Washington ve Bağdat’ı PKK’ya karşı etkili adımlar atmaya zorlamak olduğunu savunuyor. Ancak ne Iraklı Kürtlerin ne de Amerika’nın bunu yapabilecek durumda olmadığını öne süren gazete, PKK sorununun askeri yöntemlerle kısa sürede çözülemeyeceğini iddia ediyor:
"Iraklı Kürt liderler, özellikle de bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Irak sınırı dışındaki operasyonları durdurması ve Irak’ta rehin tutulan Türklerin serbest bırakılması için PKK’ya baskı yapmalıdır. Bush yönetimi, bunu yapmadığı taktirde Amerika ile Kürt bölgesi arasındaki ilişkilerin bozulacağını Barzani’ye açıkça bildirmelidir. Başbakan Erdoğan ise hem ülkesinin, hem de kendisinin, Irak’taki PKK üslerinin kısa sürede yok edilmesi konusundaki beklentilerini azaltmalıdır. PKK’nın etkisiz hale getirilmesi için Türkiye ile Iraklı Kürt yetkililer arasında daha yakın bir işbirliği, Türk ordusunun Türkiye içinde daha etkin operasyonlar düzenlemesi ve her iki ülkede de daha fazla siyasi reform gerekiyor."
New York Times da Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin hem bölgesel savaş ihtimalini artıracağını, hem de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği şansını ortadan kaldıracağı uyarısında bulunuyor. Kuzey Iraklı Kürt liderleri PKK’ya karşı hoşgörülü davranmakla suçlayan gazete, Bush yönetimini de şimdiye kadar sorunu görmezden geldiği için eleştiriyor:
"Kürtler, Türkiye ile barış içinde yaşarlarsa başarıya daha kolay ulaşacaklarını anlamalıdır. Talabani ve diğer Iraklı Kürtler, göreceli olarak barış ve refah içinde yaşayan kendi bölgelerinin, bölgesel bir savaşı kaldıramayacağını kavramalıdır. Washington şimdi her iki tarafı da uçurumun eşiğinden geri çevirmek için çaba sarfetmelidir. Irak’ta zaten bir çok sorunla karşı karşıya olan Bush yönetimi, bu sorunu görmezden gelebileceğini düşündü. Ama bu mümkün değil. Eğer acele etmezse, Irak’taki iç savaş çok daha büyük bir felakete, bölgesel bir savaşa dönüşebilir."
USA Today yazarı Ralph Peters ise bir bağımsızlık referandumu yapılması halinde Türkiye’deki Kürtlerin bağımsızlıktan yana oy kullanacağını iddia ediyor. PKK’nın Türkiye açısından ciddi bir tehdit olmadığını öne süren Peters, Türk ordusunun, Kuzey Irak operasyonunu gündeme getirmesini, AKP’ye karşı elini güçlendirme ve Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devletini önleme çabasına bağlıyorB
"Türk ordusunun bir maceraya girmesini hiç kimse istemiyor. Ne PKK, ne diğer Kürtler, ne Irak ne de Amerika... Sonuçta böyle bir operasyon, zaten bir geleceği olmayan PKK’dan çok Türkiye’nin geleceğini ilgilendiriyor. Atatürk’ün Osmanlı Devleti’nin kalıntılarından kurduğu Türkiye’yi savunmaya kararlı olan Türk ordusu, düşüncesizce davranarak Türkiye’nin durumunun kötüleşmesine neden olabilir."
Los Angeles Times bölgedeki son gelişmeleri anlattığı haberinde, PKK’nın üslenmiş olduğu Kandil Dağı’na ilişkin ilginç gözlemlere yer veriyor. Haberde PKK’nın Kuzey Irak’ta özgürce hareket ettiği ve Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin Kandil Dağı’na yönelik bir önlem almadığı vurgulanıyor:
"Bölgesel Kürt yönetiminin PKK’ya destek vermediği sanılıyor. Ancak örgütün dağlık sınır bölgesindeki faaliyetlerini engellemek için de fazla bir şey yapmıyor. Kandil Dağı bölgesinde şalvarlı ve kamuflajlı PKK savaşçıları kontrol noktaları kurmuş durumda. Bölge adeta devlet içinde devlet konumunda. Avrupalı Kürtler de destek için bölgeye geliyor. Bazen Iraklı Kürtler de çatışmalara katılıyor."