Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Türkiye'ye Gidiyor


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı”nda katılmak üzere Türkiye’ye gidiyor. Ban’ın 3 Kasım Cumartesi günü Türkiye’de olması bekleniyor.

3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek “Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı” Irak’ta rolünü arttırmaya hazırlanan Birleşmiş Milletler’de büyük ilgiyle bekleniyor. New Yok’ta bulunan BM’den yapılan açıklamada göre Genel Sekreter Ban’ın sözkonusu toplantıya katılmak üzere Türkiye’ye gideceği belirtildi.

BM sözcülerinden Marie Okabe’nin verdiği bilgiye göre Genel Sekreter İstanbul’a giderek yapılacak olan toplantıya verdiği desteği gösterecek ve bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla fikir alışverişi yapacak. Ban geride bıraktığımız Eylül ayında da toplantı kapsamında bir sekretarya ile bir izleme mekanizması kurulmasını önermişti. Yani diğer bir ifadeyle Genel Sekreter sözkonusu toplantıların örgütün Irak’ta rolünü arttırmadan önce dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtmişti.

Sözcü Okabe de İstanbul toplantısının Birleşmiş Milletler açısından önemini bölgesel diyalog yollarını tartışmak olduğunu vurguladı. Okabe, toplantı çerçevesinde daha önce oluşturulan üç ayrı çalışma grubunun açıklayacağı raporı örgütün dikkatle izleyeceğini belirtti.

Okabe ayrıca İstanbul’daki toplantıda konuşulacak sınır güvenliği, enerji, mülteci sorunu ve bilgi değişimi gibi konuların da BM açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Okabe, ilki Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde yapılan toplantının devamı niteliğinde olan İstanbul’daki buluşmanın bölge ülkelerinin ortak sorunlarda karşılıklı kabul edilebilir çözümler bulunması noktasında çok önemli bir fırsat sunduğunu da söyledi.

Geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Türkiye’nin sınır ötesi operasyona izin veren tezkereden ''endişeli'' olduğu açıklamıştı. Ban, ''Türkiye'de PKK'nın düzenlediği son saldırılar uluslararası toplum tarafından haklı bir şekilde kınandı'' demiş; ancak sınır ötesi operasyondan örgütün kaygı duyduğunu belirtilmişti.

Siyasi gözlemcilere göre Ban’ın Türkiye’deyken sınır ötesi operasyonu konusunu da gündeme getirmesi bekleniyor.

Sözkonusu toplantıya BM Genel Sekreteri’nin yanısıra İran, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye'nin ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya katılacak. Ayrıca G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada ile İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve AB Komisyonu'ndan yetkililer de toplantıda bulunacak.

XS
SM
MD
LG