Erişilebilirlik

Rice'tan Etkin İşbirliği Sözü


Türkiye’yi kuzey Irak’a askeri operasyondan vazgeçirmek için Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, PKK’yı ‘ortak düşman’ olarak nitelerken, Amerika’nın PKK ile mücadeledeki çabasını iki katına çıkarmaya kararlı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rice’ın Türkiye ziyaretini iki ülke arasında terör konusundaki yakın işbirliğinin ‘yeni bir başlangıcı’ olarak niteledi.

PKK ile mücadele ederken ABD ve Irak yönetiminden beklediği ‘somut desteği’ bugüne kadar göremeyen Ankara, kuzey Irak’a askeri operasyon baskısı ile her iki ülkeyi harekete geçirmeye çalışıyor. Nitekim bu baskı, ilk sonuçlarını vermeye başladı. Türkiye’nin Kuzey Irak’a ekonomik ambargo kararını yürürlüğe koyarak askeri operasyona doğru hızla yaklaştığı bir dönemde Ankara, hem ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı, hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u ağırladı. Rice ve Moon’un temaslarda bulunduğu gün Ankara’nın bir diğer konuğunun İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki olması, Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonunun tüm dünyanın dikkatlerini nasıl çektiğinin de işareti olarak algılandı. Türkiye, aynı günlerde ‘genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısı’na evsahipliği yapıyor.

Yoğun güvenlik önlemleri altında Ankara’ya inen ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Ankara’da ilk ziyaret ettiği isim Başbakan Tayyip Erdoğan’dı. Başbakanlık’ta gerçekleşen Rice-Erdoğan görüşmesine katılan bir diğer ismin Genelkurmay Başkanlığı Özel Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen olması, Türkiye’nin askeri harekat planlarını Amerikan yönetimiyle paylaşmaya başladığının göstergesi oldu. Erdoğan’la görüşmesinden sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile biraraya gelen Rice, Babacan’la düzenlediği ortak basın toplantısında PKK’nın yalnızca Türkiye için değil bölge ülkeleri ve ABD için de bir tehdit olduğunu söyledi ve PKK’ya karşı ‘etkili işbirliği’nde kararlı olduklarının mesajını verdi. PKK ile mücadelede bugüne kadar yaptıklarının iki katını yapmaları gerektiğine inandıklarını anlatan Rice, bu kapsamda istihbarat paylaşımını güçlendirecekleri söyledi.

Rice, Amerika’nın temel isteğinin Irak’ın bölünmemesi ve istikrarının sağlanması olduğunu anlatırken, Türkiye ile ABD’nin askeri operasyondan önce diplomatik tüm kanalları değerlendirmesi gerektiği mesajını da vermiş oldu.

Sözün Bittiği Yer

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rice’ın ziyaretini iki ülke arasındaki işbirliğinin ‘yeni bir başlangıcı’ olarak nitelese de, Türkiye’nin PKK ile mücadeledeki kararlığını “Sözlerin bittiği, aksiyonun başlaması gereken yerdeyiz” mesajıyla dile getirmesi dikkat çekti. Kuzey Irak yönetiminin PKK ile mücadelede siyasi iradesi konusunda Ankara’nın ‘ciddi kuşkuları’ olduğunu dile getiren Babacan, Irak’taki genel hakimiyetin ABD’de olduğuna vurgu yaptı ve terörle mücadelede ABD’ye ‘kilit rol’ düştüğünü söyledi.

"Ümidimiz, arzumuz, kendisi büyük terör eylemlerinin hedefi olmuş ABD'nin bizim içinde bulunduğumuz durumu anlıyor olması. Öfkenin farkında olması" diyen Babacan, "Biz, bunu bu ziyarette gördük. ABD yönetiminin en üst seviyesinde ilginin artan bir şekilde sürmesini istiyoruz" dedi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret eden Rice, ‘Genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısı’na katılmak için İstanbul’a geçti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın katılımcı ülkeler onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Rice, toplantı kapsamında İsanbul’da olan Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile de biraya gelerek Türkiye-Irak ve ABD arasındaki diyaloğu güçlendirmeye çalıştı.

XS
SM
MD
LG