Erişilebilirlik

Almanya'da PKK Gerginliği


PKK’nın terör eylemleri ve Türk Ordusunun Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyonunun gündemi belirlediği Almanya’da şimdi gözler radikal grupların hafta sonunda gerçekleştirmeyi planladığı gösterilere çevrildi. Güvenlik yetkilileri PKK yandaşları ile Türkler arasında olaylar çıkmasından ürküyorlar.

Geçen Pazar Berlin’de bir grup Türk gencinin Kürt kökenlilerin gittiği bir merkeze, ardından da PKK sempatizanlarının geçen Çarşamba Köln kentinde Türkler'e ait işyerlerine saldırmasının Almanya’da büyük tedirginlik yaşanıyor. Hafta içinde Federal Hükümet, yerel yetkililer ve Türk lobisinin önde gelen isimlerinin sağduyu ve sükunet çağrılarına rağmen, gerilim sürüyor. Buna neden de bu hafta sonu için Almanya’nın değişik kentlerinde planlanan yürüyüş ve gösteriler. Birçok Türk dernek ve çatı örgütü ‘Teröre Hayır’ çağrısı ile yürüyüş hazırlıklarını sürdürürken, Almanya’da yasak olan PKK’ya yakınlığı ile bilinen bazı Kürt grupların Pazar günü Berlin’de yapmayı amaçladıkları gösteri, Alman güvenlik birimlerini şimdiden alarma geçirdi. Kürt gruplarının yürüyüş güzargahlarını Türk mahallesi Kreuzberg’den geçirmek istemeleri provakasyon olarak nitelenirken, özellikle Türk gençlerinin buna tepki göstermesinden korkuluyor. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Berlinli Türklerin sakin kalmalarını ve şiddete dönük hiçbir tepki vermemelerini istedi.

Bu arada Türk kökenli milletvekilleri Berlin İçişleri Senatörü’ne çağrı yaparak, güzergahın değiştirilmesini talep ettiler. Öte yandan Türk lobisi temsilcileri de gerilimi aşağıya çekebilmek için çağrı ve çalışmalar yapıyorlar. Alman Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nihat Sorgeç, PKK sempatizanlarının provakasyonlarına cevap vermenin Almanya’daki Türklerin konumunu zedeleyebileceği görüşünde.

Gelene haberlere göre, Federal İçişleri Bakanlığı ve yerel güvenlik yetkilileri, Berlin’de ve diğer kentlerde olay çıkmasını önlemek için organizatör ve dernek temsilcileri ile yoğun temas halinde.

XS
SM
MD
LG