Erişilebilirlik

'Silahlı Kuvvetler Hazır'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dün, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir sohbet toplantısı yaptı.

Türk basınında yer alan haberlere göre, Orgeneral Büyükanıt, sınır ötesi operasyon konusunda Silahlı Kuvvetlerin hazır olduğunu, hükümetten direktif beklediklerini söyledi. Büyükanıt bu konuda bir gecikmenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı, Başbakan Erdoğan'ın Başkan Bush'la yaptığı görüşmeden sonra açıklanan yeni üçlü mekanizmanın bir 'koordinasyon sistemi' olduğunu söyledi. Büyükanıt, Türkiye, Amerika ve Irak arasında daha önce oluşturulan üçlü mekanizmadan farklı olarak, bu koordinasyon sisteminin tarafların yanlışlıkla birbirleriyle karşılaşmalarının önlenmesi için oluşturulduğunu kaydetti.

Amerikalılar, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright ile Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus’un, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’la irtibat içinde olacağını ve daha çok işbirliği yapacağını açıklamıştı.

Türkiye'yle Amerika arasında "istihbarat paylaşımının" önemli olduğuna işaret eden Büyükanıt, Amerika'dan istihbarat gelmesi durumunda, 'bunun turşusunu kuracak değiliz' dedi.

Sohbet toplantısında Büyükanıt'a, Demokratik Toplum Partisi'nin tutumu da soruldu. Büyükanıt, 'O siyasi partinin adını ağzıma almak istemiyorum' dedi.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın 10 Kasım Mesajı

Bu arada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 10 Kasım Atatürk'ü anma günü mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bugün, Atatürk'ü anlamak; Cumhuriyet’e ve onun laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan yapısına sahip çıkmak demektir. Bugün, Atatürk'ü anlamak; ulusun birliğini, ülkenin bölünmez bütünlüğünü koruyarak geleceğe güvenle bakmak, bu uğurda her türlü fedakârlığa hazır olmak demektir... Türk Silahlı Kuvvetleri, sorumluluğunun bilincinde, mükemmeli yapmanın arayışı içerisinde Cumhuriyetin yılmaz bekçisi olmaya devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Gül'ün 10 Kasım Mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, 10 Kasım Atatürk'ü Anma günü mesajında şu ifadelere yer verdi: "Türk milleti, Atatürk'ün düşüncelerinden, ilke ve devrimlerinden güç alarak ilerlemesini devam ettirecek, ülkesini muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma başarısını gösterecektir. Bu tarihten gelen bir sorumluluğumuz, gelecek nesillere karşı en büyük ödevimizdir."

Başbakan Erdoğan'ın 10 Kasım Mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, mesajında şu sözlere yer verdi: "Cumhuriyet değerlerimizi her türlü siyasi ve toplumsal tartışmaların üzerinde tutmaya devam edeceğiz. Atatürk'ü anarken fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünmeli ve temel felsefesini anlamaya çalışmalıyız."

Anıtkabir'de Tören

Bu sabah Anıtkabir'de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Turgut Çörtoğlu, bakanlar, Kuvvet Komutanları, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı katıldı.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yeralan Anıtkabir ziyaretçi sayısına göre, bugün 546 bin 620 kişi Anıtkabir’i ziyaret etti.

Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen törene TBMM Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yunus Aydın, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II. Mutafyan ile Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe katıldı.

İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene de İzmir Valisi Mustafa Kıraç, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.

XS
SM
MD
LG