Bugün, 1 Aralık, Dünya AIDS Günü. Bulaşıcı HIV enfeksiyonu ve bunun yolaçtığı AIDS hastalığı konusunda bilinçlendirme amacıyla Dünya AIDS Günü ilan etme fikri, 1988 yılında AIDS hastalığı konusunda yapılan Sağlık Bakanları zirve toplantısında benimsenmişti.
Dünya AIDS Günü dolayısıyla Beyaz Saray'ın ön giriş kapısına AIDS'le mücadeleyi simgeleyen kırmızı kordela asıldı. Yüksekliği 9, genişliği 3 metre olan AIDS kordelası iki gün asılı kalacak. Bu hafta sonu Beyaz Saray'ı gezen turistlere birer küçük AIDS kordelası ve dünyada AIDS konusunda istatistikler içeren kart verilecek.
Bugün dünyada AIDS'den en çok etkilenen bölge Büyük Sahra'nın güneyindeki Afrika ülkeleri olmakla birlikte HIV virüsü ve AIDS hastalığı bütün ülkelerde görülüyor.
Türkiye'de resmi açıklamalara göre, AIDS'li hasta sayısı 3,000'in altında.
AIDS Günü dolayısıyla bugünlerde birçok ülkede gösteriler düzenleniyor. Ancak özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü bazı yerlerde AIDS hastalığının yolaçtığı sorunlar konusunda halkın ve yöneticilerin dikkatini çekmek amacıyla yapılan gösteri gibi eylemler AIDS Günü'yle sınırlı kalmıyor. Amerika'nın California eyaletindeki San Francisco kendinde bu yıl Temmuz ayında yapılan AIDS Yürüyüşü'ne yaklaşık 25,000 kişi katılmıştı.
Bu yürüyüşü düzenleyenlerden Mark Cloutier, amaçlarının hastalık konusunda ilgi ve bilinç düzeyini yüksek tutmak olduğunu söyledi. San Francisco'da her yıl Temmuz ayında düzenlenen AIDS Yürüyüşü sırasında ayrıca hastalıkla ilgili araştırmalar ve hastalığa yakalanmış olanlara yardım amacıyla para toplanıyor, isteyenlere ücretsiz AIDS testi yapılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son açıklamasına göre dünyada AIDS hastalığına yakalananların sayısındaki artış hızı son yıllarda yavaşladı. Yine de 33 milyon kişinin AIDS'e yolaçan HIV virüsü taşıdığı tahmin ediliyor. Yine tahminlere göre, bu yıl bütün dünyada toplam 2.5 milyon kişide HIV virüsü belirlenirken 2 milyon kişi AIDS'den öldü. HIV taşıdığı belirlenen kişilerin sayısındaki artış hızı, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde son altı yıl içinde yüzde 150'ye ulaştı.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de hükümetin bu hafta yaptığı açıklamaya göre HIV virüsü taşıyanların sayısı 700.000.
Amerika, bütün dünyada AIDS'le mücadele çabasına en büyük mali katkıyı yapan ülke. Başkan Bush, Cuma günü Kongre'yi, önümüzdeki beş yıl içinde dünyada AIDS'le mücadele çabası için ayrılmış olan 15 milyar Dolarlık bütçeyi, iki kat arttırarak 30 milyar Dolara çıkarmaya çağırdı.
Bush yönetiminin geçen yıl AIDS'le Mücadele Acil Planı'na göre harcamaya başladığı 15 milyar Dolarlık bütçe çerçevesinde başta Büyük Sahra'nın güneyindeki 15 ülke olmak üzere 120 Afrika, Asya ve Karayip ülkesinde şimdiye kadar toplam 1 milyon 360 bin kişiye AIDS testi ve tedavisi uygulandı.
Bu arada Amerika içinde başkent Washington, AIDS'in nüfusa oranla en yaygın olduğu kentlerinde başında geliyor. ABD Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Merkezi'nin açıklamasına göre, Amerika'da her yıl HIV virüsü taşımaya başlayan kişilerin sayısının 55 ile 60 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.