Erişilebilirlik

Sünni Milislerin de Orduya Alınması İsteniyor


Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi, Şiilerin çoğunlukta olduğu hükümete, Sünni milisleri güvenlik kuvvetlerine alması çağrısında bulundu.

Kendisi de Sünni olan el Haşimi, hükümetin Sünni milisleri dışlaması durumunda Irak’ta son dönemde güvenlik alanında elde edilen kazanımların kaybedileceğini savundu.

Amerikan işgalinin ilk günlerinde direnişçiler arasında bulunan bu Sünni milislerden onbinlercesi, daha sonra El Kaide’yle mücadele amacıyla Amerikan ordusuna destek vermeye başladı. Milislerin katkısı, Irak’ta şiddet olaylarının azalmasına yardımcı oldu.

Şii hükümet ise, geçmişte düşman olduğu Sünni milislerle işbirliği yapmaktan kaçınıyor.

Bu arada El Haşimi, Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani’yle, Sünni-Kürt işbirliğini güçlendirme anlaşması imzaladı. Üç lider, konuyu daha önce görüşmek üzere Irak’ın kuzeyindeki Dokan’da biraraya gelmişti.

Öte yandan Diyala’da bir otobüsü pusuya düşüren silahlı saldırganlar, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 14 kişiyi kaçırdı. Polis, silahlı kişilerin otobüsü sahte bir kontrol noktası kurarak durdurduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG