Erişilebilirlik

Gazze'de 17 Filistinli Öldürüldü


İsrail Ordusunun Gazze şeridinde düzenlediği operasyonda en az 17 Filistinli öldü. Filistin kaynaklarına göre en az 40 kişinin yaralandığı çatışmalarda ölenlerden sadece 13'ü militan. İsrail askerlerinin öldürdüğü militanlar arasında Hamas `ın üst düzey liderlerinden Mahmud Zahar'ın oğlu Hüsam Zahar da var.

Mahmud Zahar 2003 yılına yine bir İsrail operasyonunda evine düzenlenen hava saldırısında diğer oğlu Halid'i kaybetmiş kendisi de yaralı olarak kurtulmuştu.

Sabah başlayan operasyon yaklaşık beş saat sürdü. Buldozerler ve uçakların desteğinde üzenlenen operasyonda İsrail askerlerinin bölgeye sivil kıyafetlerle girdikleri bildiriliyor.

Askerleri farkeden Filistinli militanlar ile yaşanan çatışmada sınıra yakın bir İsrail çiftliğinde çalışan Perulu bir işçi de Filistinli keskin nişancıların hedefi oldu.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas Ramallah'taki ofisinden bir açıklama yaparak saldırıları kınadı ve "Operasyon yaparak barışa ulaşılmaz. Bu durum karşısında sessiz kalmamız imkansız" şeklinde konuştu ve olayı "katliam" olarak niteledi.

Abbas'ın açıklama yaptığı saatlerde bir diğer tepkide Hamas lideri İsmail Haniye'den geldi. Ancak Haniye açıklamasında sadece İsrail'i değil Mahmud Abbas'ı da hedef alarak işgal liderleriyle el sıkışanların, işgal liderleriyle birlikte oturanların ve işgalcilerle uzlaşanların utanması gerektiğini söyledi. Haniye Hamas liderlerinin çoçuklarının veya kendilerinin hedef alınmasının direnişi durdurmayacağını da kaydetti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları`ndan yapılan bir başka açıklamada da operasyonun ABD destekli olduğu belirtildi.

Yaralılardan 12'sinin durumunun ağır olduğu Gazze'de üç günlük yas ilan edildi.

Gazze'de operasyonun yaşandığı saatlerde İsrail Başbakanı Ehud Olmert Dıişişleri ve Savunma Komisyonları ile yaptığı toplantıda "Gazze'ye büyük çaplı bir operasyon şu an için söz konusu değil" açıklaması yaptı. Önceliğinin barış olduğunu ifade eden Olmert ilerde gerekirse büyük bir kara operasyonuna yeşil ışık yakabileceğini ancak şu aşamada buna gerek olmadığını söyledi.

İsrail operasyonları yanısıra bölgede Hamas ve El Fetih arasındaki ipler de gerilmekte. Hamas liderlier son yaşanan İsrail operasyonu için "işbirlikçi" olarak niteledikleri Mahmud Abbas'ı sorumlu tutuyor.

Geçtiğimiz Pazar günü Ramallah` ta bir açıklama yapan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas Filistin Kurtuluş Örgütü'nü sadece Batı Şeria'yı kapsayacak şekilde reforme etmekten bahsetmiş ve en kısa zamanda palamento seçimleri yapılmasına tam destek verdiğini açıklamıştı.

Mevcut parlamentodaki Hamas üyelerini ekarte etmek adına alınan bu kararın ne zaman uygulamaya konacağına dair şu an bir açıklama yok. Son olarak Mahmud Abbas'a yakın kaynaklar sabah saatlerinde bir İsrail gazetesine demeç vererek Hamas'in İran ve Suriye'nin desteği ile başka radikal gruplarla yardımlaştığını ve amacının FKÖ'ye alternatif bir yapı oluşturmak olduğunu söylediler.

XS
SM
MD
LG