Erişilebilirlik

Gazzeliler Mısır'a Gidiyor


Gazzeli Filistinliler alışveriş için Mısır’a akın etmeye devam ediyor.

Gazze’yi Mısır’dan ayıran demir duvar dün Hamas militanları tarafından patlayıcı maddelerle yıkılmıştı.

İsrail ordusu tarafından inşa edilen duvar, Mısır’dan Gazze’ye silah sokulmanı önlemeyi amaçlıyordu. Ancak İsrail, roket saldırılarına misilleme olarak kendi sınırını da kapatınca bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Gazze hapishaneye döndü.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, silah taşımadıkları sürece Filistinlilerin alışveriş için sınırı geçebileceklerini söyledi. Ancak Gazzelilerin sınırda alışveriş yaptıkları Refah kasabasının dışına çıkmasına izin verilmiyor.

İsrail hükümet sözcüsü, Gazze sorunun artık Mısır’a ait olduğunu ve ülkesinin Gazze sınırını kapatmayı düşündüğünü söyledi.

Başbakan Ehud Olmert de, İsraillilere, Filistinli militanların sızmış olabileceği gerekçesiyle Mısır’ın Sina yarımadasına gitmemelerini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gectigimiz günlerde AKP grup toplantısında Gazze'de yaşanan İsrail abluukası ile ilgili sözleri İsrail basının da geniş yer buldu. Erdoğan'ın 'Kassamlardan ölen İsrailli yok' şeklindeki ifadesi Haaretz gazetesinin iddiasına göre iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

Gazete haberinde İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiğini ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Büyükelçi Namık Tan'dan bir açıklama istediğini yazdı. Ancak Israil Dışişleri Türkiye Masası yetkilileri durumun çok da ciddi olmadığını, Erdoğan ın sözlerinden hükümetin rahatsız olduğunu ancak bu konuyu uçlarda bir gerginliğe getiremeyeceklerini zira Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bu gibi söylemlerle bozulmayacak kadar derin ve güçlü olduğunu söyledi.

Bu arada, Haaretz, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir görüşme yapması beklendiğini belirtirken Başbakan Ehud Olmert'in de Başbakan Erdoğan'ı araması ihtimalinin olduğunu duyurdu.

Öte yandan İsrail de faaliyet gösteren Adalah ve Gisha adlı İnsan Hakları Örgütleri Gaze de yaşanan durumu ve ablukayı Yüksek Mahkemeye götürdü. Ablukanın bir an evvel kalkması ve Gazze ye giriş çıkışların açıklmasını talep eden İsrailli kuruluşların davası gelecek Pazar günü Yüksek Mahkemece görüşülecek.

17 Ocak ta başlayan Gazze ablukası halen devam ediyor. Uluslarası kamuoyunun baskısı ile geri adım atan İsrail in bölgeye yolladıkları yeterli olmayınca iki gün önce Hamas militanları Gazzenin Mısır'a açılan sınır kapısı Refah'ı bombalamıştı.

Gazzeliler Mısır'a akın ederek buradan gıda ve diğer temel ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor. Bu arada dün sabah saatlerinden bu yana Gazzelilerin Mısır'a devam eden geçişlerinde zaman zaman Filistinliler ile Mısır güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Mısır'a kamyonet ve özel araçlar ile geçmeye çalışan Filistinlileri durdurmak isteyen Mısır güvenlik güçleri kaba kuvvet kullanmak durumunda kaldı. Gazze'de yaşananlar gunlerdir tüm dünya kamuoyunun gündeminin birinci sırasında.

Bölgede "insani kriz" olduğunu savunan Batılı ülkelere İsrail karşı çıkıyor. Başbakan Ehud Olmert "Kassamlar durmadığı sürece Gazze'de halk rahat bir yaşama kavuşamayacak" açıklaması yaptıktan hemen sonra "insanlik krizine müsaade etmeyiz" şeklindeki açıklamaları ile öeliskili bir tavır sergiliyor.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai ise, ülkesinin Gazze ile bağlarını tamamen koparmak istediğini belirterek, "Gazze'ye bundan böyle başkaları elektrik, su ve ilaç sağlasın" diye konuştu. Dişisleri Bakanligi sözcüsü Arieh Mekel'de Gazzelilerin Mısır'ın sorunu olduğunu söylüyor.

Mısır ise bu fikre karşı. Ekonomik olarak 1.5 milyon Gazzeliyi kaldıramayacağını ileri süren Mısır Refah sınırının açılması ile bölgedeki radikal islamcı grupların işbirliğini güçlendireceğinden de endişeli.

XS
SM
MD
LG