Erişilebilirlik

Gazze: Abluka Hafifletiliyor


İsrail, Gazze’ye uyguladığı ablukayı hafifletiyor. Savunma Bakanı Ehud Barak, bir miktar yakıt ve ilaç sevkine izin verme kararı aldı.

Karar, Avrupa Birliği'nin Gazze’deki ana elektrik santraline yeniden yakıt vermesini sağlayacak.

Gazze’ye elektrik sağlayan santral, yakıt sıkıntısı nedeniyle üretimi durdurmuştu.

İsrail, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’den topraklarına roket saldırıları yüzünden Cuma günü sınırı kapatmıştı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, İsrail’i sınırı kapatarak bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Gazze’de insani krize yol açmakla eleştirdi.

Elektrik Kesintisi Sona Eriyor

Gazze'de Pazar gününden bu yana devam eden elektrik kesintisi sona eriyor. 17 Ocak'ta aldığı bir karar ile bölgeye insani yardımlarda dahil her türlü giriş çıkışı yasaklamış olan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, uluslarası kamuoyunun da baskısı ile geri adım attı ve Gazze ye elektrik santralinin çalışmasına yeterli olacak kadar akaryakıt girişine izin verdiğini açıkladı.

İsrail'in bu kararı ile yeniden elektriğe kavuşacak bölgeye yollanacak akaryakıtın ne kadar süre yeterli olacağı ise muamma. Zira İsrailli yetkililerden gelen açıklamalara göre Barak'ın onayladığı akaryakıt geçişi bir seferlik.

Öte yandan Savunma Bakanı açıklamasına Gazze'ye gönderilen bu bir seferlik akaryakıtın sadece elektrik santrali için olduğunu bölgedeki binek araçlara akaryatık sağlanmayacağını söyledi.

Ehud Barak'ın bu açıklaması ile BM yetkilileri yeni bir krizin kapıda olduğunu da haber verdiler. Zira geçişine izin verilecek olan akaryakıt sadece elektrik santraline gideceğinden bölgede yardım dağıtan BM araçlarının da çalışmalarını durdurması sözkonusu.Gazze'deki BM yardım çalışmaları direktörü John Ging bölgede gıda dağıtımının riskte oladuğunu organizasyona ait araçların sadece Perşembe gününe kadar yeterli yakıtları kaldığını söyledi.

Ehud Barak kararını duyurduğu açıklamasında “Sderot'takilerin huzuru Gazzelilerin huzurundan daha önemli şeklinde konustu. İsrail Dısişleri Bakanlığı sözcüsü Ariyeh Merkel de Gazze'de yaşanan krizin Hamas tarafından yaratıldığı konusunda Ehud Barak'a katılıyor.

İsrail'in uyguladığı akaryakıt kesintisi Filistin Yönetimi'nin yanısıra başta Mısır olmak üzere pek çok Arap Birliği Ülkesinden ve BM ile diğer Batılı devletlerden de büyük tepki görmüştü.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG