Erişilebilirlik

Çekilme Takvimi Yok


Türk ordusunun Kuzey Irak'a düzenlediği kara operasyonunun 7. gününde Ankara'nın konuğu olan Amerika Savunma Bakanı Gates, operasyonun kısa sürmesine ilişkin görüşünü yineledi. Gates, Türk hükümetinin operasyonun amacı, kapsamı ve sınırları konusunda net açıklamalar yapmasını isterken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan "Kısa süre izafi bir kavram. Bir gün de, bir sene de olabilir" açıklaması geldi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Türk ordusunun 'gerektiği' kadar Kuzey Irak'ta kalacağını, görev tamamlandıktan sonra da Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Gates, Irak hükümetinin Türk askerlerinin Kuzey Irak'tan çekilmesi yönündeki çağrılarını artırdığı, Türkiye'nin de kara operasyonu ile ilgili süre vermekten ısrarla kaçındığı bir ortamda Ankara'nın konuğu oldu. Gates, 24 saatten az kaldığı Ankara'da sırasıyla Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü.

Ankara'ya gelmeden önce Hindistan'da yaptığı açıklamada operasyonun iki haftada tamamlanmasını isteyen Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada da bu mesajını yineledi.

Türkiye'nin kendini savunma hakkı ile Irak'ın toprak bütünlüğü arasında denge kurulması gerektiğini söyleyen Gates, Amerika'nın Türkiye'nin kara operasyonunun 'kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini' istediğini dile getirdi. Gates, askeri operasyonun ekonomik ve siyasi önlemlerle de desteklenmesi gerektiğini belirtip, terörün ancak bu şekilde durdurulabileceğini söyledi. Gates, tüm taraflar için önemli olanın 'şeffaflık, işbirliği ve iletişim' olduğuna dikkat çekerken, Türk hükümetinin Irak'ın kuzeyindeki yönetimin başkanı Mesud Barzani dahil olmak üzere Iraklı tüm yetkililerle yakın çalışması ve diyaloğu daha da derinleştirmesi gerektiğini söyledi. Gates, operasyon sürecinde Amerika'nın tüm endişelerini Türkiye ile paylaştığını belirtirken, Amerika'nın Türkiye'ye terörle mücadelede sağladığı istihbarat desteğinin süreceğini vurguladı.

Türkiye'nin Afganistan'da terörle mücadelede oynadığı role 'minnettar' olduklarını da sözlerine ekleyen Gates, teröristlerin Pakistan tarafında olduğunu bildiklerini de dile getirdi.

"Ne Kadar Gerekiyorsa"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Türkiye ile Amerika'nın terörle mücadelede geliştirdiği ortak anlayış kapsamında PKK'yı 'ortak düşman' ilan ettiğini hatırlattı. Amerika'nın Türkiye'nin Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonlarına verdiği desteğe teşekkür eden Gönül, Türk askerinin 'gerektiği kadar' Kuzey Irak'ta kalacağını söyledi. Gönül, Türk askerlerinin sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için Kuzey Irak'a girdiğini hatırlatıp, bütün altyapı yıkılınca asker için Kuzey Irak'ta kalma gereği kalmayacağını dile getirdi.

"Amerika Anlayışlı"

Gates'le basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından Ankara'da bulunan İspanya Genelkurmay Başkanı Felix Sanz Roldan'ı kabul eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kabul sırasında Gates'le görüşmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyükanıt, Gates'in Kuzey Irak operasyonunun kısa sürmesine ilişkin değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine "Kısa süre izafi bir kavram. Bu; bazen bir gün, bazen bir sene olabilir" dedi. Büyükanıt Türkiye'nin 24 senedir terörle mücadele ettiğini ve bu mücadelenin süreceğini belirterek, Amerika'nın da yıllardır Afganistan'da terörle mücadele ettiğini anımsattı. Büyükanıt, bu durumu Gates'e de anlattığını ve Gates'in kendisini anlayışla karşıladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG