Erişilebilirlik

ABD Askeri Yetkililerinden Uzlaşma Önerisi


Amerikan yönetimi Korgeneral Ray Odierno’nun PKK konusundaki sözlerine açıklık getirmeye çalışırken, Amerikan Kongresi’ne bilgi veren bir askeri yetkili daha PKK’yla görüşme konusuna değindi.

Amerikan silahlı kuvvetlerinin, Irak’tan da sorumlu Merkez Bölge Komutanı Oramiral William Fallon, Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada PKK’yla uzlaşma yapılması gerektiğini söyledi. Fallon, "sorunun çözümü için bir çeşit uzlaşma sağlanması gerekiyor," dedi.

Fallon, soruna siyasi çözüm bulunması için Türk yetkilileri cesaretlendirdiklerini de kaydetti.

Oramiral Fallon, Türk ordusunun Kuzey Irak’taki operasyonunun taktik başarısına yardım ettiklerini belirtti.

Son günlere kadar Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Ray Odierno da önceki gün Washington'da yaptığı basın toplantısı sırasında PKK'dan sözederken “terörist unsurlarla müzakerelere başlanabilmesi için bu örgütün baskı altında tutulması gerektiğini” söylemişti. Bu sözler, Türk hükümeti yetkilileri tarafından "talihsiz bir dil sürçmesi" olarak nitelenmişti.

Bunun üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı, Washington’un terör örgütleriyle görüşmediğini, kimsenin de terör örgütleriyle görüşmesini teşvik etmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bürosu Sözcüsü Chase Beamer, terör örgütleriyle müzakere edilmemesi şeklindeki Amerikan politikasında bir değişiklik olmadığını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyareti sırasında görüştüğü yetkililerin hiç birinde, terör örgütü PKK’yla müzakere eğilimi görmediğini kaydetti.

Gates, terörle mücadelede atılacak askeri adımların yanı sıra, örgüte katılımın olduğu bölgelerde, Kürt halkının bazı kaygılarının da giderilmesi gerektiğini ifade etti. Gates, amacın, siyasi arenaya katılabilecek PKK’lıların razı edilip örgütten koparılması olduğunu söyledi.



XS
SM
MD
LG