Erişilebilirlik

Tibet'te Çin Karşıtı Gösteriler


Tibet’in başkenti Lhasa’da sokaklara dökülen göstericiler dükkanları yakarak Pekin hükümetini protesto etti.

Son 20 yılın en büyük Çin karşıtı gösterisinde iki kişi ölürken ölü sayısının artabileceği bildiriliyor.

Bir sağlık görevlisi Fransız Haber Ajansı’na çok sayıda kişinin yaralandığını bildirirken ölenler olduğunu doğruladı.

Bir İngiliz gazeteci, güvenlik güçleriyle çatışan göstericilerin başkent Lhasa’nın bir bölümünü kontrol altına aldığını haber veriyor.

Görgü tanıkları kentte silah sesleri duyulduğunu belirtirken dükkanların yanısıra araçlar ve motosikletler de ateşe verildi. Yangınların Tibetli Budistlerce kutsal Jokhang Tapınağı yakınındaki bir pazar yerini sardığı da bildiriliyor.

Pekin’deki Amerikan Büyükelçiliği, Tibet’te bulunan Amerikan vatandaşlarının Lhasa’dan uzaklaşmaları çağrısı yapan bir duyuru yayınladı. Çin resmi haber ajansı Şinhua ise dükkanların ateşe verildiğini doğrularken bazı yaralıların hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Dalay Lama'dan Çin Hükümetine Çağrı

Dünya liderleri ve Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Çin hükümetinden itidalli davranmasını istedi.

Dalay Lama, Çin hükümetine kuvvet kullanmama ve Tibetlilerle diyaloğa girme çağrısında bulundu. Dalay Lama açıklamasında, gösterilerin Tibet’de Çin yönetimine duyulan öfkenin göstergesi olduğunu belirtti.

Amerika, İngiltere ve diğer Avrupa devletleri, gösterilerdeki şiddet olaylarından kaygı duyduklarını bildirdi. Amerika’nın Pekin Büyükelçisi Clark Randt de, Çinli liderlerle bugünkü görüşmesinde Tibet’teki gösterilere değindi ve yetkililere itidal çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Pekin hükümetinden Tibet kültürüne saygı duymasını isterken, Dalay Lama’yla diyalog çağrısını yineledi.

XS
SM
MD
LG