Erişilebilirlik

'Teröre Karşı Ortak Mücadele'


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 16 Mart'ta çıktığı Ortadoğu turunu Ankara'da gerçekleştirdiği temaslarla tamamladı. NATO'nun, terörle mücadele kapsamında müttefiklerin Afganistan'a ek asker göndermesini kararlaştıracağı 2 - 4 Nisan'daki Bükreş zirvesinden önce Ankara'da olan Cheney, görüşmelerinde teröre karşı Türk-Amerikan ortaklığının süreceği mesajına vurgu yaptı.

En son, Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'a girmesinden önce 2002'de Ankara'nın konuğu olan Cheney, altı yıl sonra yeniden geldiği Ankara'da yine protestoların hedefi oldu. Oysa, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la ayrı ayrı görüşen Cheney, iki ülkenin 5 Kasım 2007'de PKK'yla ortak mücadele kapsamında başlattıkları 'anlık istihbarat mekanizması'nın güçlendirilmesi, tarafların sadece PKK'ya karşı değil uluslararası düzeyde teröre karşı ortak mücadele edilmesi konusundaki görüş birliğini güçlendirdi. Cheney, Çankaya Köşkü'nde görüşmelerini yaparken, köşk önünde "Amerikan emperyalizmine son", "Evine dön" sloganları atan protestocular olay çıkarmadan dağıldılar.

Irak 'Ortak Çıkar'

Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile bir zamanlar Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı Pembe Köşk'te görüşen Cheney, Gül'e PKK'yla mücadele için Türk-Amerikan ortaklığının önümüzdeki dönemde de süreceğini öne çıkaran mesajlar verdi. Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasını 'ortak çıkar' olarak nitelendiren taraflar, hiçbir etnik ayrım gözetmeksizin Irak'la işbirliğini en üst düzeye çıkarma konusunda fikir birliğine vardılar. Geçtiğimiz hafta Erbil'de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yle yaptığı görüşmeye gönderme yapan Cheney, PKK'dan Kürtlerin de rahatsız olduğuna dikkat çekti ve PKK'yla mücadeleye Irak'taki tüm grupların dahil edilmesi mesajına Cumhurbaşkanı Gül'den de olumlu yanıt aldı.

Gül-Cheney görüşmesinde öne çıkan bir diğer konu iki ülkenin uluslararası enerji piyasasında ortaklığını öngören mesajlardı. Türkiye-Amerika Ortak Enerji Komitesi'nin çalışmalara başlaması için prensip kararı alan Cheney ile Gül'ün, çalışmaların takibi için ilgili devlet kuruluşlarını harekete geçireceği belirtildi.

Afganistan'a Destek

Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan'daki istikrar arayışına katkısından ötürü hem Gül'e hem de Büyükanıt'a teşekkür eden Cheney, Afganistan'da Taliban ve El-Kaide ile gerektiğinde sıcak çatışmaya girecek askere ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye'nin de bu konuda gerekli katkıyı sağlayacağına inandığını görüşmelerinde dile getirdi. 2-4 Nisan'da gerçekleşecek NATO zirvesi öncesinde Afganistan'daki durum konusunda Cheney'den bilgi alan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin hem PKK'yla olan zorlu mücadelesine hem de bugüne kadar Afganistan'a destek için her türlü katkıyı sağladığına dikkat çekti. Cheney'e, NATO müttefiki olarak Türkiye'nin Afganistan için 'elinden geleni' yapmayı sürdüreceği mesajı verdiği belirtilen Büyükanıt, bu mesajı nasıl dillendirdiğinin ipuçlarını Pakistan Milli Günü dolayısıyla katıldığı resepsiyonda gazetecilerin sorusu üzerine verdi. Büyükanıt'ın "Afganistan'a asker gönderme kararı Türk Silahlı Kuvvetleri'ne değil Türk devletine aittir" sözleri, Türkiye'nin Afganistan'a ek asker göndereceği, ancak bunun muharip güç mü yoksa başka bir nitelik mi taşıyacağına ilişkin değerlendirmelerin sürdüğü şeklinde algılandı.

İran Hassasiyeti

Cheney, Ankara'daki temaslarını Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşerek tamamladı. Görüşmenin gündeminde yine Irak, Afganistan, Ortadoğu barışı ve Pakistan'daki gelişmelerin yanısıra BM Güvenlik Konseyi'nin üçüncü yaptırım paketi ile karşı karşıya kalan İran'a karşı Türkiye'nin neler yapabileceği vardı. Cheney, Türkiye'nin İran'a karşı 'sesini yükseltmesini' isterken, Başbakan Erdoğan'ın 'barışçıl amaçlarla' olduğu sürece Türkiye'nin İran'ın nükleer programını destekleyeceği mesajına vurgu yaptığı kaydedildi. Cheney, İstanbul’da turistik mekanları gezdikten sonra Türkiye’den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG