Erişilebilirlik

Yaşlılarda Düşmenin Tehlikeleri Kanıtlandı


Yaşlılarda düşmenin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceği yeni bir araştırmayla kanıtlandı. Araştırmaya göre, yaşlılarda ciddi sakatlanmalara, 85 yaş ve üstündeyse ölüme yol açabilen kazaların başında düşme geliyor. Missouri Üniversitesi uzmanları, düşme sonucu sakatlanan yaşlılara daha hızlı müdahale etme yollarını arıyor.

İstatistiklere göre bir kere düşen yaşlıların en az yarısı yeniden düşüyor. Felç, kalp krizi gibi rahatsızlıklar düşmeye yol açan nedenlerin başında geliyor. Bu noktada hemen müdahale hayat kurtarıyor; kalbin veya beynin daha fazla zarar görmesi engelleniyor. Düşme sonucu görülen kalça kırıkları da yaşlılarda en fazla ölüme yol açan yaralanmalardan biri. Düşme ayrıca, travma ve diğer sakatlanmalara yol açıyor. Missouri Üniversitesi’nden Marilyn Rantz, düşmeyle ilgili araştırmasında profesyonel dublör kullanmış. Rantz şöyle konuşuyor: “Düşme sonucu oluşan sağlık sorunlarının maliyeti milyarlarca doları buluyor. Bu nedenle araştırmamız sadece düşme nedenlerini değil, risk faktörlerini de ortaya çıkarıyor.”

Araştırma sonucu, bir kişinin düşmeye ne kadar eğilimli olduğu, henüz düşme olayı meydana gelmeden bulunabilirse, bu, hem sağlık masraflarında önemli tasarruf sağlayacak, hem de aylarca sürecek büyük acıları önleyecek. Araştırmaya katılan uzmanlardan Marjorie Skubic anlatıyor: “Gözlemlerimiz sayesinde bilgisayar programlarını değiştirebilir ve gerçek hayatta düşmelerin nasıl gerçekleştiğini anlayabiliriz.” Araştırmacılar kamera ve sensörlerden gelen görüntüleri bilgisayara aktararak, düşme riski yaratan nedenleri bulmaya çalışıyor. Yaşlı bakımevinden alınan bu görüntülerde kişiler sadece silüet halinde görülüyor. Profesör Skubic, bilgisayarların koltukta uzanan biriyle yerde yatan bir kişi arasındaki farkı görüp hemen alarm verdiğini söylüyor. Böylece yerde yatan, düşmüş hastaya bir an önce müdahale mümkün olabiliyor. Sağlık görevlileri ayrıca, bu program sayesinde yürüme güçlüğü başlayan yaşlıları da belirliyor; onlara düşmeyi önlemenin yollarını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG