Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO’nun Afganistan’daki muharip güç sayısını artırmayı tartışacağı Bükreş Zirvesi öncesinde Türkiye’nin Afganistan’a muharip güç gönderme niyetinin olmadığını söyledi. Gül, buna karşın Türkiye’nin Afganistan’a yakın ilgisinin süreceğini dile getirdi.
Bükreş Zirvesi’ne katılmak için Romanya’ya hareketinden önce İstanbul’da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin NATO çatısı altında Afganistan’a muharip asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin Ankara’da yapılan değerlendirmelerde gelinen noktayı özetledi. Türkiye’nin Afganistan’a yardım politikasını sürdüreceğini söyleyen Gül, bu politikanın bölgeye muharip asker göndermeyi içermediğini anlattı. Gül, “Afganistan’a yakın ilgimizi sürdüreceğiz ancak muharip bir güç gönderme niyetimiz yok” dedi.
Gül’ün bu açıklamasına karşılık, Amerikan yönetimi Türkiye'nin Afganistan'daki Taliban direnişçilerine karşı mücadelede ‘daha aktif rol oynaması’nı, bunun için de Kabil'deki NATO komuta merkezindeki görev dışında, ülkenin daha tehlikeli bölümü olan güney ve doğu kesimlerinde Türk askerinin görev yapmasını istemişti. Bu isteği Ankara’ya Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’ten sonra Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara ziyaretlerinde gündeme getirmişti. Cheney, Ankara ziyareti nden önce Afganistan’da yaptığı açıklamada, Amerika’nın 3 bin 200 ek askeri bölgeye gönderme kararı aldığını belirtirken, "NATO içindeki müttefiklerimizin de teröristlerle mücadele yükünü daha fazla omuzlamalarını bekliyoruz" demişti.
Afganistan'da NATO şemsiyesi altında iki ayrı operasyon yürütülüyor. İçinde Türkiye'nin de bulunduğu Kabil komuta merkezi; ülkenin, daha sakin olan başkentinde güvenliğin sağlanmasından sorumlu. Ülkenin güney ve doğusunda Amerika önderliğinde yürütülen operasyonda ise, doğrudan Taliban ve El Kaide militanlarına karşı mücadele ediliyor, teröristlerle yönelik askeri operasyonlar düzenleniyor. Türkiye, Afganistan'daki NATO gücünde görev yapan askerleri için oluşturduğu angajman kuralları çerçevesinde, Türk askerlerin sadece başkent Kabil'de görev yapmasını şart koymuştu. Yine Ankara'nın koyduğu kısıtlamalar arasında askerin doğrudan sıcak takipte kullanılmaması, açık bir saldırıya uğramaması halinde silah kullanmaması gibi kısıtlamalar da yer alıyor.