Erişilebilirlik

Burma: Sınırlı Yardıma İzin


Burma’ya yardım malzemesi götüren iki BM uçağı ülkeye ulaştı.

İki uçağın daha Burma’ya inmesi bekleniyor. Beş kişilik BM ekibine ülkeye giriş izni verildiği bildirildi.

Daha önce askeri hükümet, tayfun mağdurlarına yardım etmek amacıyla bir Amerikan askeri uçağının Burma’ya malzeme taşımasına izin verdi.

Amerika’nın Bangkok büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, gönderilecek yardımın ayrıntıları verilmedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, askeri hükümeti, tayfun kurbanlarına yardımcı olacak personelin ülkeye serbestçe girmesine izin vermeye çağırdı.

Askeri hükümetin yabancı yardım personeline vize vermekte güçlük çıkartması tüm dünyada eleştirilere yol açıyor.

Geçen haftasonu meydana gelen tayfunda şu ana kadar 22 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Kayıp 40 binden fazla kişinin akıbetiyse bilinmiyor.

Burma'daki bir Amerikalı diplomat dün ölü sayısının yüzbine çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler, Nergis Tayfunu’nun Burma’nın kıyı bölgelerine 2004 yılındaki tsunamiden daha çok hasar verdiğini bildirdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü, İrrawaddy Deltası’nda tek geçim kaynağı olan tarım ve balıkçılığın, tayfundan ciddi ölçüde zarar gördüğünü açıkladı.

3 Mayıs’taki tayfun, bölgedeki başlıca balıkçı iskeleleri ve rıhtımları yıkarken çok sayıda balıkçı teknesini de batırdı. Tayfundan etkilenen bölgeler, Burma’nın deniz ürünü ihtiyacının yarıdan çoğunu karşılıyordu.

Burma’daki altyapı eksikliği ve derme çatma tekneler kullanılması, gıda ve yardım malzemelerinin felaketzedelere ulaştırılmasını zorlaştırıyor.

XS
SM
MD
LG