Erişilebilirlik

Bush Sarkozy'le Görüştü


Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'le görüşen Başkan Bush, İran'ın tutumunu eleştirdi. Bush, İranlı liderlerin kendi halkarını tecrite mahkum etmekte kararlı olduğunu söyledi.

Sarkozy de İran halkının daha iyisine layık olduğunu belirtti.

Bush Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'ın İran'la işbirliğini kesmesi ve terör örgütlerine destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Bush ayrıca, bağımsız bir Filistin devleti kurulması konusunda kararlı olduğunu vurguladı ve Suriye'nin bu sürece katılmasını istedi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Amerika'yla Irak arasında süren görüşmelerin tıkandığnı söylemesine karşın, Bush, iki ülke arasında uzlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti. Washington ve Bağdat, Amerikan askerlerinin Irak'taki varlığı konusunda müzakerelerde bulunuyor.

Bush Fransa'daki temaslarından sonra İngiltere ve kuzey İrlanda'ya gidecek.

Lübnan'a Destek

Bush ve Sarkozy, Lübnan'a destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Ortak bir açıklama yayınlayan Bush ve Sarkozy, Suriye - Lübnan ilişkilerinin "saygı, eşitlik, güvenlik ve egemenlik" esaslarına dayandırılması çağrısında bulundu.

Amerika ve Fransa liderlerinin Suriye'ye yaklaşımlarında fark var. Bush, Şam hükümetini terörü desteklemek ve Lübnan'da şiddet olaylarını kışkırtmakla suçluyor.

Sarkozy ise, son zamanlarda Suriye'ye bazı açılımlarda bulundu. Suriye ile Fransa arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulacağını bildiren Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'ı Paris'e davet etti. Bu arada, Fransa, Suriye'nin Akdeniz Birliği'ne de katılmasını istiyor.

Barış ve İstikrar Konusunda Avrupa-ABD İşbirliği

Bugün bir radyo konuşması yapan Başkan Bush, dünyada barış ve istikrarın sağlanması için Ameirka'yla Avrupa'nın pek çok konuda anlaşmaya vardığını söyledi.

Bush konuşmasında, Avrupa'daki temasları sırasında, uluslararası ticaret, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, küresel ısınma ve AIDS'le mücadele gibi konuların değerlendirildiğini söyledi.

Bush, Avrupa ülkeleriyle terörle mücadelede işbirliğinin süreceğini, İran'ın nükleer programını durdurma konusunda kararlı olduklarını olduklarını ve Avrupa'da kurulması planlanan füze savunma sistemi konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Bush ayrıca, Ortadoğu sorununa iki devletli çözüm bulunacağını ve Lübnan, Irak ve Afganistan'a destek verileceğini de belirtti.

Bush'un son Avrupa turu Pazartesi günü son bulacak. Bush, Slovenya, Almanya, İtalya, Vatikan, Fransa ve İngiltere'de temaslarda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG