Erişilebilirlik

Kürtler Petrol Anlaşmalarını Savunuyor


Irak Bögesel Kürt Yönetimi liderlerinden Neçirvan Barzani, Bağdat hükümetinin onayı olmadan yabancı petrol şirketleriyle imzaladıkları anlaşmaları iptal etmeyeceklerini açıkladı.

Bugün Erbil'de bir basın toplantısı yapan Barzani, anlaşmaların Irak'ın yasalarına uygun bir şekilde yapıldığını savundu ve "Bağdat'tan kimsenin bu anlaşmaları feshedemeyeceğini" belirtti.

Bağdat, Kürt Bölgesel Yönetiminin kendi iradesiyle imzaladığı petrol anlaşmalarının hukuk dışı olduğunu bildiriyor ve bu anlaşmaların tanınmadığını vurguluyor.

Öte yandan, Neçirvan Barzani, ulusal petrol kanunu konusunda uzlaşmaya varılması için Kürt Bölgesel Yönetimiyle Bağdat hükümeti arasında yeni siyasi komisyon kurulacağı açıklandı. Başbakan Nuri el Maliki'nin başkanlığını yapacağı komisyon aracılığıyla taraflar petrol kanunu konusundaki anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak.

Irak, dünyanın üçüncü en büyük petrol rezervlerine ship. Irak'ın 115 milyar varil petrolü olduğu düşünülüyor.

Bu arada, Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ı ziyaret edecek olmasından büyük memnunluk duyduklarını ve Erdoğan'ı çok sıcak bir şekilde karşılayacaklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG