Erişilebilirlik

Faruk Şen İçin Görevden Uzaklaştırma Talebi


Merkezi Almanya’nın Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu, merkezin uzun süre müdürü olarak görev yapan Prof. Faruk Şen’in en kısa zamanda görevinden uzaklaştırılmasını talep etti. Almanya’daki Türkler hakkındaki bilimsel araştırmalarıyla tanınan Şen, Türklerin Almanya'da dışlanmalarını Yahudi zulmüyle kıyaslaması nedeniyle görevinden alınmak isteniyor.

Almanya’daki Türk lobisinin kamuoyunda en tanınan isimlerinden biri olan Faruk Şen, 19 Mayıs tarihinde Türkiye’de Referans gazetesinde yayınlanan ve geçen hafta Almanya’daki Frankfurter Allgemeine gazetesinde tercümesi çıkan 'Avrupa'nın yeni Yahudileri Türkler' başlıklı yazısı nedeniyle işini kaybetme tehdidi altında.

Şen sözkonusu yazıda, Avrupa’da yaşayan Türkler’i, Yahudilerle karşılaştırarak, “Büyük kıyım sonrasında, Yahudilerden arındırılmaya çalışılan Avrupa’da, 5 milyon 200 bin Türk, yeni Yahudiler haline gelmiş” diyor. Şen, Türkler’in 47 yıldır Almanya’da yaşamalarına, 45 milyar Euro ciro yapan 125 bin girişimci çıkarmalarına rağmen, Yahudiler’in karşılaştıkları ayrımcılık ve dışlamalara maruz kaldıklarını iddia ediyor. Yazının Alman medyasında eleştirilmesinin akabininde toplanan Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu, Şen’e istifa çağrısı yaptı. Buna gerekçe olarak ise, Şen’in sözkonusu teziyle, Almanlarla Türkler arasında kutuplaşmaya neden olması gösterildi.

Faruk Şen'in gelen tepkilerin ardından yanlış anlaşıldığını açıklayarak özür dilemesi, tartışmaları bugüne kadar dindirmedi. 23 yıl önce kendi kurduğu Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin geride kalan yıllarda sürekli olarak Türklerin Almanya’ya uyumunu destekleyen çalışmalar yaptığını, yüzlerce bilimsel araştımaya imza attığını ve çok saygın bir konuma geldiğini savunan Profesör Şen, yorumunda asıl hedefinin, Türkiye’deki antisemitik eğilimleri eleştirmek olduğunu, yazısının bilinçli bir şekilde çarpıtıldığını ve kendisine karşı bir komplo kurulduğunu öne sürüyor.

Türklere yönelik ayrımcı uygulamaları açık şekilde dile getirmesinin bazı çevreleri kızdırdığını savunan Şen, karara karşı siyasi ve hukuki alanda, ayrıca kamuoyunda mücadele edeceğini de belirtiyor.

Şen ile ilgili kesin kararı, aralarında çok sayıda siyasetçinin de bulunduğu Türkiye Araştırmalar Merkezi Kuratoryumu’nun önümüzdeki iki hafta içinde vermesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG