Erişilebilirlik

'Türkiye'yle İlişkiler Gelişecek'


Temsilciler Meclisi Helsinki Komisyonu Başkanı Demokrat Florida milletvekili Alcee Hastings, Demokratlar Başkanlık seçimini kazanırsa, Türkiye'yle ilişkilerin çok daha iyileşeceğini söyledi. Kongre'deki Türk Dostluk Grubu üyesi olan Hastings, demokratik ve laik bir Türkiye'nin bölgenin istikrarı açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

Temsilciler Meclisi üyesi Alcee Hastings, PKK terörüyle mücadele yolları ve Kongre'deki Ermeni tasarısıyla ilgili sorunlar yüzünden gerginleşen Türk-Amerikan ilişkilerinin düzeldiğini söyledi. Hastings, ilişkilerin durumunu şöyle değerlendirdi: "Türkiye'yle ilişkiler iyi ve gelişiyor. Birçok konuda ve özellikle PKK terörüyle mücadele konusunda işbirliği yapıyoruz. Türkiye Kuzey Irak'a sadece PKK'yla mücadele için girdiğini ve yalnızca barış ve istikrar istediğini kanıtladı. Oysa PKK barışı bozmayı iş edinmiş bir örgüt. PKK'yi durdurmak gerekiyor, herkesin bunu artık anlaması lazım. Amerika'nın Irak'a gönderdiği malzemenin yüzde 75'i Türkiye üzerinden geçiyor. Türkiye aynı zamanda bir NATO müttefiki ve Avrupa Birliği yolunda ilerliyor. Birlik üyeleri Amerika'nın da müttefiki. Türkiye bölgede, nüfusunun çoğunluğu müslüman olan tek laik ülke. Bence Avrupa Birliği ve Amerika'nın yanında bütün dünya Türkiye'nin üyeliğinden, ve bölgedeki istikrar çabalarından büyük yarar sağlayacaktır. Ermeni tasarısı konusunda Washington'daki Ermenistan Büyükelçisine tasarının zamanlamasının ve Amerikan Kongresi'nin bu konuyla uğraşmasının yanlış olduğunu söyledim. Ama Temsilciler Meclisi Amerikan devleti demek değil. Yönetimin bu konudaki tavrı belli. Türkiye bizim için o kadar önemli ki ilişkileri tehlikeye atamayız. Suriye ve İsrail arasında dolaylı görüşmelere öncülük etmesi, Arap-İsrail sorununun çözümü için çalışması, Ermenistan'a yaptığı ortak komisyon önerisi, İran'la ilgili konulardaki gayreti, Türkiye'yi vazgeçilmez önemde bir ülke yapıyor."

Kongre üyesi ve Amerika Helsinki Komisyonu Başkanı Alcee Hastings, başkanlık seçimini Demokrat Barack Obama kazanırsa Türk-Amerikan ilişkilerinin izleyeceği seyir konusundaki beklentisini de şöyle açıkladı: "Bence Demokrat bir yönetimde Türkiye'yle ilişkiler daha da iyiye gider. Bugüne kadar Cumhuriyetçi yönetim Türkiye'yle ilgili konularda bize danışmadı. Obama başkanlığındaki bir yönetimin bunu yapacağına inanıyorum. Demokrat Parti yönetiminin, çok kötü komşuları olan, zor bir bölgede bulunan Türkiye'nin enerji hatları, Ortadoğu barışı ve bölge için önemini daha iyi anlayıp ona göre politikalar izleyeceğinden kuşkum yok."

Floridalı Kongre üyesi Hastings, Demokratlar Kasım seçimlerini kazanırsa Amerikan askerlerini Irak'tan aşamalı olarak geri çekeceklerini de söyledi: "Bunun çok iyi planlanması gerekir. Yararları ve olumsuz etkilerinin iyi değerlendirilmesi şart. Elbette bir günde geri çekilmek düşünülemez. Bu uzun bir süreç. Irak'ın, ordusu ve emniyet güçlerinin sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Çünkü bu bölgede istikrar için hayati önemi olan ilkelerin yerleştirilmesi zorunlu. Bunlar yapıldıktan sonra Irak'taki Amerikan askerlerini aşamalı olarak geri çekmek mümkün olur."

Kongre üyesi Hastings, Iraklı mültecilerin çok zor koşullarda yaşadığını söyledi ve durumlarından kaygı duyduğunu belirtti. Hastings, mültecilere gerekli yardımı yapmadıkları gerekçesiyle Irak hükümeti, Amerika ve bölge ülkelerini eleştirdi: "Bu çok ciddi bir insani kriz. Durumun ciddiyetini Kongre'ye Iraklı mülteciler için daha çok fon ayrılmasını öngören yasa tasarıları sunarak da dile getirdim. Ürdün'de 600 bin, Suriye'de bir milyon, İsveç'te ve İran'da binlerce Iraklı mülteci var. Irak içinde yer değiştirenlerin sayısı 800 bine yakın. Birkaç hafta önce Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yle birlikte Irak'taydım. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'ye, büyük bir bütçe fazlaları olduğu için Iraklı mülteciler için ne kadar harcama yapmayı planladıklarını sordum. Geçen yıl 25 milyon dolar harcadıklarını gelecek yılki bütçede 200 milyon dolar ayırabileceklerini söyledi. Petrol fiyatlarının artması sayesinde milyarlarca dolar kazanıp kendi insanları için para harcamamak kabul edilecek birşey değil. Arap ülkelerinin yaptıkları da yeterli değil. Amerika'nın da bugüne kadar sadece 8 bin mülteci almış olmasını kabul edemiyorum. Çok zor şartlarda yaşayan Iraklı mülteciler, Türkiye dahil bütün bölge ve dünya ülkeleri için ciddi bir sorun yaratıyor. Buna en kısa zamanda çözüm bulunması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG