Erişilebilirlik

Olmert: '2008'de Barış Mümkün Değil'


İsrail Başbakanı Ehut Olmert, Filistinlilerle yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasına varacaklarını sanmadığını söyledi.

Olmert, İsrail parlamentosunun Dışişleri ve Savunma Komisyonunun kapalı oturumunda yaptığı konuşmada, barışın önündeki en büyük engelin Kudüs konusu olduğunu belirtti.

Filistinli yetkililer, Olmert’in açıklamasının, İsrail’in barış sürecinden vazgeçtiğini gösterdiğini öne sürdü.

ABD Başkanı George Bush’un son 6 aydır yaptığı 2008 yılı sonuna kadar İsrail ve Filistin barışı gerçekleşecek açıklamaları İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından bir anlamda yalanlandı. Güvenlik Kabinesindeki toplantıda konu hakkında konuşan Olmert bunca zamandır kendisinin de defalarca yaptığı olumlu açıklamaların aksine “ Filistin ile barış bu yıl gerçekleşmeyecek” diyerek konuyu başka bir boyuta taşıdı.

Konuşmasında Olmert barış yolundaki en büyük anlaşmazlığın Kudüs’ün nihayi statüsü hakkında olduğunu belirtti. “ Kudüs’ün geeceği hakkında Filistinliler ile ciddi fikir ayrılıklarımız var. Ancak diğer konularda dramatik fikir ayrılıkları yok. Yine de Kudüs meselesi aceleye getirilecek bir mesele değil ve çözümü zaman alacaktır.” Diyen Olmert’in bu açıklaması Filistin tarafında hayal kırıklığı yarattı.

Filstin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın yardımcılarından Nebil Ebu Rudeyne “ Olmert’in bu açıklaması İsrail ‘in verdiği sözlerden caydığının ispatıdır” diye konuştu ve Filistin tarafının barış konusunda İsrail’e göre her zaman daha istekli ve yapıcı olduğunu, barışı istemeyenin İsrail olduğunu kaydetti. Ebu Rudeyne Olmert ‘in açıklamasının Anapolis anlaşmasını ihlal ettiğini de belirtirken “ önümüzde daha 6 ay var, şimdiden tahminler yapıp önyargılı olmak İsrail ‘in konu hakkındaki ciddiyetsizliğinden kaynaklanıyor” dedi.

Başta Amerikan Başkanı olmak üzere Dişişleri Bakanı Condaleezza Rice özellikle son 6 ayda bölge hakkındaki her açıklamasından 2008 yılı sonuna kadar kalıcı barışın imzalanmasını istediklerini dile getirmiş hatta sonuca çok yaklaşıldığını kaydetmişti. Ancak Olmert’in açıklaması onrasında yapılan yorumlara bakıldığında taraflar arasındaki mesafe kapanmanın aksine açılıyor.

Barış konusunda gergin bir dönemece giren Filistin ve İsrail arasında en büyük sorunlardan bir diğeri olan Güvenlik Duvarı hakında ise yeni bir gelişme var.

Batı Şeria’nın Kalkiya köyündeki Filistinlilerin başvurusunu değerlendiren İsrail yüksek mahkemesi duvarın 2.4 kilometrelik bölümünün yıkılarak İsrail’in Batı Şeria’daki sınırına yaklaştırılmasının planlanlıyor.

İsrail ‘in günlük gazetelerinden Haaretz’e göre Filistinli köylüleri haklı bulan mahkemenin kararı en kısa zamada uygulanacak. Buna göre Batı Şeria’nın Kakilya kasabasında bulunan 2 Filistin köyünün sakinleri İsrail tarafından istimlak edilen 3 bin dönüm arazisine yeniden kavuşmuş olacak.

Güzergah değişikliği 405 kilometrelik güvenlik duvarının toplam uzunluğunda küçük bir değişikliğe neden olacak.

Kudüs muhabirimiz Elif Ural'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG