Erişilebilirlik

ABD: Montrö'ye Uyacağız


Dışişleri Bakan yardımcılarından Matthew Bryza, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye Amerikan askeri hastane gemisinin Karadeniz'e geçmesiyle ilgili resmi bir talep iletmediklerini ancak konunun Türk ve Amerikalı yetkililer arasında görüşüldüğünü belirtti. Amerikan tarafından iletilecek her hangi olası bir talebin Montrö Anlaşması kurallarıyla uyum içerisinde olacağını belirten Bryza 'Montrö Anlaşması'na uymaktan başka seçeneğimiz tabii ki yok" şeklinde konuştu.

Amerika'nın denizcilik faaliyetlerinin her safhasında Montrö Anlaşması'nı dikkate aldığını belirten Bryza, Amerikan askeri gemilerinin Türk boğazlarından geçişiyle ilgili her konunun da Montrö Anlaşması'yla uyum içinde olacağını söyledi. Montrö Anlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarından biri olduğu gerçeğini bildiklerini ifade eden Bryza, Türkiye'yi laik demokrasi açısından 20. yüzyılın mucizelerinden biri olarak tanımladı.

Türkiye ve Amerika arasında bir kriz yaşandığı izlenimi vermek istemediğini söyleyen Bryza yetkililerin Boğazlardan ne tür gemilerin geçebileceğine dair görüşmelere devam ettiğini de belirtti. Öte yandan Gürcistan'a insani yardımın Türk sularından geçerek ulaştırılması konusunda çalıştıklarını belirten bakan yardımcısı 'şimdilik çalışmalar iyi gidiyor' diye konuştu.

Bryza, Türk hükümeti tarafından başlatılan Kafkas İttifakı girişimine şaşırdığını belirterek bu konuda kendilerine daha önce bilgi verilmemesinden yakındı. Türkiye ile Kafkaslar konusunda işbirliğinin devam ettiğini belirten Bryza bundan sonra iki ülkenin daha da yakın çalışabileceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG