Erişilebilirlik

Amerikan Bayan Futbol Takımı'nın Başarısı


Futbol, 1996 Atlanta Olimpiyatlarında ilk kez bir Olimpiyat sporu olarak kabul edildiğinden bu yana Amerikan Bayan Futbol Takımı, her Olimpiyatta başarılı oldu. Atlanta'da altın alan takım, Sydney'de 2000'de gümüş madalya kazandı. 2004 Atina Olimpiyatlarındaysa yine altın madalyaya ulaştı. Ancak geçen yılki Dünya Kupası'nda kendinden beklenen başarıya ulaşamayan Amerikan Takımı, bazı değişiklikler geçiriyor.

Amerikan Bayan Futbol Takımı'nın artık yeni bir teknik direktörü ve yeni bir taktiği var. Bu yenilikler Pekin Olimpiyatlarında uygulandı. İsveçli Pia Sundhage, geçen yıl Kasım'da Amerikan Futbol Federasyonu tarafından işbaşına getirildi. Bu göreve gelen ilk yabancı olan Sundhage, geçen yıl Çin'de yapılan Bayanlar Dünya Kupası'nda üçüncü olan ve hayal kırıklığı yaratan takımın havasını hemen değiştirmiş. Sundhage oyuncuların antreman performanslarını videoya çekiyor. Bu şekilde oyuncular, hatalarını görüp, düzeltiyor. "Teknik direktörlükte iletişimin önemi çok büyük. Video kayıtlarıyla oyuncuları bilgilendiriyorum" diyen Sundhage, İsveç'te bu yöntemi çok sık kullandığını ve bir şekilde oyuncuların durup "tamam şimdi ne yapmam gerekir?" demelerini sağladığını anlatıyor.

Defans oyuncusu Kate Markgraf 1999'da Dünya Kupası'nı alan ekipten geriye kalan iki oyuncudan biri. Markgraf, yeni teknik direktörün iyi bir değişiklik olduğunu söylüyor ve Sundhage'nin takıma güven verdiğini belirtiyor. Ancak Sundhage zorluklarla da karşı karşıya. Forvet oyuncusu Abby Wambach'ın Olimpiyatlar başlamadan üç hafta önce sakatlanması takımın önemli bir oyuncudan yoksun kalmasına neden oldu. Wambach, California'da Brezilya'ya karşı oynadıkları hazırlık maçında Brezilyalı bir oyuncuyla çarpışarak bacağını kırdı. Wambach'ın yerinde forvet Nataşa Kai var. Washington'da Kanada'yla oynanan hazırlık maçında üç gol atan Kai, futboluyla göz doldurmuştu.

Teknik direktör Sundhage, kaleci Hope Solo'yaysa ilk 11'de yer vermekte zorlanmadı. 2007'deki Dünya Kupası'nda eski teknik direktör Greg Ryan, yarı finalde Solo'nun yerine daha tecrübeli ancak yaşlı Briana Scurry'yi oynatmıştı. Ryan'ın daha önceki iki maçta da rakiplerine geçit vermeyen Solo'yu yedeğe çekme taktiği geri tepmiş, Brezilya, yarı finalde Amerika'yı 4-0 yenmişti. Takımın en deneyimli oyuncularından Kate Markgraf, bu yılki ekibin, geçen yıl hayal kırıklığı yaratan takımdan çok daha farklı olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG