Erişilebilirlik

AB'den Rusya'ya Yaptırım Tehdidi


Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Gürcistan krizini görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacak Avrupa Birliği olağanüstü zirvesinde Rusya’nın cezalandırılmasının da gündemlerinde olduğunu söyledi. Kouchner’in sözleri hemen Moskova Hükümetinde yankısını buldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kouchner’in"hastalıklı bir hayal gücü" olduğunu ve “Batının küçük şuşu’su Gürcistan’ın sahiplerini hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi. Bunun üzerine yeniden açıklama yapan Kouchner, Rusya ile diyalogun kesilmesinden yana olmadıklarını, tam tersine Fransa olarak diyaloğun sürmesinden yana olduklarını açıkladı.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten ve Rusya ile AB arasında arabuluculuk görevini üstlenen Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bakanlıklarıyla ilgili reform projelerini anlatmak için medya mensuplarının karşısına çıktı. Ancak gazetecilerin yöneldiği tek konu Rusya krizi oldu. Dışişleri Bakanı Kouchner, Rusya’ya ne tür bir yaptırım uygulanacağı soruları üzerine pazartesi günü Gürcistan’dan Rus askerlerinin çekilmemesi nedeniyle doğan krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanacak olan Avrupa Birliği zirvesinde “ceza da dahil” her yöntemin söz konusu olabileceğini açıkladı.

Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte"Rusya’nın cezalandırılmasının söz konusu olmadığını" tam tersine bölgede tansiyonun düşürülmesi gerektiğini savunan Kouchner, ilk kez'cezalandırma da dahil' her türlü yöntemi görüşeceklerini bildirdi. Yoğun temaslarla üye ülkeler arasındaki görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Kouchner, bazı ülkelerin ceza verilmesinden yana olduğunu, bu konunun da gündeme geleceğini söyledi. Rusya ile Gürcistan krizi nedeniyle yeniden aralarında soğuk rüzgarlar esen Beyaz Sarayın dahi, Rusya’nın cezalandırılmasını “prematüre” olduğunu savunmasına rağmen Fransa’dan “ceza” sözcüğünün telaffuz edilmesi Moskova’yı kızdırdı.

Kouchner’e sert yanıt Şangay Konferansı nedeniyle Tacikistan’ın Başkenti Duşanbe’de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’dan geldi. Sergei Lavrov, Kouchner’in'hastalıklı bir hayal ürünü' olarak cezalandırmadan söz ettiğini belirterek, “Batı sadece pekçok başkentlerin şuşusu durumunda olan Gürcistan’ın beklediklerini yerine getirememesinden dolayı rahatsız okadar” diye konuştu. Lavrov’un açıklamalır da Paris’te yankısını bulunca, Duşnbe Paris hattında adeta iletişim savaşı yaşandı.

Lavrov’un açıklamasının Paris’e ulaşmasının hemen ardından Kouchner, “Benim hastalıklı bir ruh halim yok. Sadece Ruslar son zamanlar biraz gerginler galiba” karşılığını verdi. Europe 1 Radyosu’ndan Lavrov’a yanıt veren Kouchner, 'ceza' sözünden de geri adım attı. Bakan Kouchner “Ne ben ne de Fransa hastılıklı bir ruha sahip değiliz. Fransa Avrupa’nın kendisine verdiği görevle Gürcistan’a gitti. Rusya ile diyaloğu kesmek istemiyoruz. Hatta bundan çok uzakta, Fransa ceza verilmesini istemiyor,” diyerek geri adım attı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG