Erişilebilirlik

McCain'in Başkan Yardımcısı Adayı Kadın


Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain, başkan yardımcısı adayı olarak Alaska Valisi Sarah Palin'i seçti.

Cumhuriyetçi başkan adayı yardımcı adayı seçimini bugün Ohio eyaletinin Dayton kentinde resmen açıkladı.

44 yaşındaki Palin, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan yardımcılığı adaylığına yükselen ilk kadın oldu.

Sarah Palin, sosyal ve ekonomik konularda muhafazakar görüşlere sahip.

Cumhuriyetçi Parti’nin yükselen yıldızı olarak adlandırılan Palin, 11 Şubat 1964 tarihinde Idaho eyaletinin Sandpoint kentinde doğdu. Alaska’nın en genç valisi olan Palin, üç aylıkken ailesi Alaska’nin Wasilla kentine yerleşmiş. Palin 1987 yılında Idaho Üniversitesi’nin gazetecilik bölümünden mezun olmuş. Beş çocuk annesi olan Sarah Palin, kürtaj aleyhtarlığıyla tanınıyor. Palin’in Nisan ayında doğan beşinci çocuğu otistik, en büyük çocuğu olan oğlu Todd ise asker ve önümüzdeki ay Irak'ta görev yapmaya başlayacak.

Şampiyon bir basketbolcu olan Palin, 1984 yilinda Wasilla güzellik kraliçesi seçilmiş, hatta Alaska güzellik yarışmasına da katılmış.

2006 yılında Alaska Eyalet Valisi seçilen Sarah Palin, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın gelecek hafta yapılacağı Minnesota eyaletinin valisi Tim Pawlenty ve McCain’in ön seçimlerde ikinci gelen rakibi eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'i geride bırakarak Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayı seçildi.

Meslek hayatina televizyon spor muhabirliğiyle başlayan Sarah Palin, evlendikten sonra ailesinin balıkçılık şirketinde yönetici olmuş, ayrıca kar, su ve dağ araçları satan bir işyeri var.

Vergi artışlarına yoğun muhalefet ettiği kampanyayla üç dönemdir görevde olan rakibini yenerek 32 yaşinda Wasilla belediye başkanı seçilen Sarah Palin özellikle Alaska valisi olduktan sonra Cumhuriyetçi Parti içinde isim yapmaya ve daha üst görevlere aday olması için teşvik görmeye başlamış.

Uzmanlar Sarah Palin’in muhafazakar görüşleri, gençlik ve dinamizmi ve kadin olmasiyla McCain kampanyasına önemli bir katkıda bulunacağını söylüyorlar.

Senatör McCain, bir kadını başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini 72'nci doğum gününde açıkladı. McCain, Palin'i, Washington'a degişim getirecek ve Amerika'yı yeniden refah ve barış yoluna sokma konusunda yardımcı olacak bir aday bulmak için yaptığı uzun çalışma sonunda seçtiğini söyledi.

Sarah Palin, Dayton'da bir kapalı spor salonunda düzenlenen toplantıda, McCain'in kendisini Cumhuriyetçi taraftarlarına tanıtmasından sonra yaptığı konuşmada, McCain'le birlikte Kasım ayında seçime girecek olmaktan gurur duyduğunu söyledi ve Alaska'da verdiği hizmetlerin, vergileri azaltma ve yolsuzlukla mücadele konularında ne kadar reformcu olduğunu gösterdiğini belirtti.

Palin, Cumhuriyetçi Parti tarihinde, Başkan ya da Başkan Yardımcılığı görevine aday gösterilen ilk kadın oldu. 1980'li yıllarda Demokrat Parti'den Kongre üyesi Geraldino Ferraro, büyük bir partiden başkan yardımcısı adayı olarak gösterilen ilk kadın olmuştu. Bu yıl da Senatör Hillary Clinton, Demokrat Parti başkan adayı olmak için Senatör Barack Obama'yla giriştiği mücadeleyi kaybetmişti.

Gözlemciler, Cumhuriyetçi aday McCain'in bir kadını başkan yardımcısı adayı olarak seçmesini tam bir sürpriz olarak niteliyor.

Cumhuriyetçi Başkan ve Başkan Yardımcısı adayları, önümüzdeki hafta Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yapılacak kurultayında kesinleşecek.

XS
SM
MD
LG